Nens i nenes dinant a l'escola.
Nens i nenes dinant a l'escola.
Barcelona

La Societat Catalana de Pediatria nega que hi hagi desnutrició infantil a Catalunya per problemes econòmics

La Societat Catalana de Pediatria ha negat que la desnutrició infantil a Catalunya sigui per problemes econòmics. Segons els pediatres, els 750 nens afectats per desnutrició a què feia referència l'"Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya" del Síndic de Greuges pateixen desnutrició a causa de malalties cròniques. No obstant, es mostren preocupats pel que pugui passar en un futur.

RedaccióActualitzat
La Secció d'Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria i l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP) han negat aquest dilluns que hi hagi desnutrició infantil per problemes econòmics a Catalunya, tal com indicava l"'Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya" del Síndic de Greuges.

El col·lectiu ha apuntat que les dades que assenyalen que hi ha 750 nens afectats per desnutrició s'han extret dels codis de diagnòstics de la història clínica que fan servir els pediatres de l'ICS i ha puntualitzat que la informació es refereix a nens i nenes que, majoritàriament, tenen malalties cròniques que poden causar desnutrició. Les patologies metabòliques, neurològiques, neoplàsies o l'anorèxia nerviosa, entre d'altres, són casos que no estan vinculats amb la pobresa.

Els pediatres han destacat que s'ha de diferenciar entre desnutrició i malnutrició. Segons ells, la desnutrició és un dèficit de nutrients, per falta d'ingesta o absorció, mentre que la malnutrició és una alimentació desequilibrada, per defecte o per excés. En aquest sentit, han assenyalat que a Catalunya més del 28% dels nens pateixen malnutrició per excés, de manera que tenen sobrepès o obesitat.

No obstant això, la Societat Catalana de Pediatria ha certificat que cada vegada detecten més casos de famílies amb "greus" problemes econòmics que repercuteixen en la vida quotidiana dels seus fills.

Aquestes famílies aconsegueixen ingerir les proteïnes necessàries gràcies a ajudes que reben de la família extensa, beques de menjador i entitats de repartiment d'aliments. A més, han hagut de renunciar a activitats extraescolars o vacunes no finançades, i tenen privacions alimentàries, tot i que no són privacions d'aliments bàsics.

"Creiem que els nens a Catalunya, en general, reben els aliments que asseguren una dieta equilibrada" han afirmat els pediatres, però es mostren seriosament preocupats pel que pugui passar en un futur més o menys proper, per l'augment de la pobresa.
Anar al contingut