L'Havana

La situació política a Cuba continua estable sis mesos després de la desaparició de Fidel de l'escena pública

Ja fa mig any que Fidel Castro va deixar de conduir amb mà de ferro els destins de Cuba arran de la seva hospitalització. Ara és el seu germà, Raúl, qui pren les decisions després del traspàs oficial de poders. Al contrari del que es podia creure, la situació de calma creada durant els últims sis mesos fa pensar a alguns observadors que la mort de Fidel no hauria de comportar cap sotrac en l'organització social i política de l'illa. Tot i això, coincidint amb aquest mig any, els mitjans oficials han llançat nous missatges tranquil·litzadors sobre la salut del "comandante", però la seva absència no fa més que incrementar els rumors sobre la gravetat del seu estat de salut.

Actualitzat

Cada cop sembla més clar, segons els experts, que el govern cubà té ben lligada la continuïtat. Ara, les especulacions se centren sobretot en la figura de Raúl Castro, molt diferent del seu germà. Un home que toca més de peus a terra i que amb més o menys fortuna pretén frenar la corrupció. Un dirigent de 75 anys disposat a fer reformes quan no estigui sota la tutela de Fidel.

Sigui com sigui, els cubans continuen tenint problemes de llibertat, alimentació, habitatge i transport. Els indicis d'obertura de Raúl, que va insistir recentment que volia obrir el diàleg amb els Estats Units, desperten esperances, però la lluita soterrada entre sectors renovadors i dogmàtics de la revolució només ha fet que començar.

Un vel de silenci

Es compleixen sis mesos des de la intervenció quirúrgica que va apartar Fidel Castro de la presidència de Cuba. L'últim cop que se'l va veure en públic va ser el 26 de juliol. Des d'aleshores, s'han distribuït cinc vídeos i un sol comunicat mèdic, que, amb data del 5 de setembre, indica que ja havia recuperat la meitat dels 18 quilos i 600 grams perduts. Les seves últimes imatges són del 28 d'octubre, on se'l veia molt prim mentre feia exercicis gimnàstics. El seu últim missatge, per escrit, és del 30 de desembre, i assegurava que la seva malaltia estava lluny de ser una batalla perduda.

El president veneçolà, Hugo Chávez, mostrava fa uns dies el que ell definia com el traç ferm de la firma d'una carta que Fidel li havia enviat, i el règim cubà utilitza dites populars per desmentir rumors sobre la suposada fase terminal de Fidel. El "comandante" té 80 anys i, segons les informacions oficials, ara fa mig any va ser sotmès a una operació per problemes intestinals.

Anar al contingut