La situació dels migrants de l'Aquarius 45 dies després d'arribar a València

Pepa FerrerActualitzat

Aquest dilluns acaba el termini de 45 dies que el govern espanyol va donar als migrants de l'Aquarius perquè poguessin tramitar asil. Pedro Sánchez ha rebut moltes crítiques pel suposat "efecte crida" que hauria causat l'acollida d'aquest vaixell. Un "efecte crida" que ell ha desmentit amb xifres.

A bord de les tres embarcacions que van atracar al port de València hi viatjaven 629 persones de 27 nacionalitats, la majoria homes d'entre 15 i 25 anys. Només poc més de la meitat han decidit quedar-se a Espanya.

Pràcticament tots els migrants es troben en centres d'acollida. Dos-cents dos, entre els quals una setantena de menors, són al País Valencià, mentre que 160 s'han repartit en diferents ciutats de l'estat. La resta no s'ha quedat aquí. Alguns han marxat pel seu compte i molts han apostat per França: 178 hi han demanat asil, i a 80 persones ja els l'han concedit.

 

L'objectiu de tots és aconseguir la condició de refugiat, com explica la directora general d'Inclusió Social de la Generalitat Valenciana, Immaculada Carda:

"Totes les persones que van arribar volien demanar l'asil o bé a l'estat espanyol o bé a França. Ara, la majoria d'elles estan fent-lo efectiu."

El periple de l'Aquarius, segons la Generalitat valenciana, s'hauria de tenir en compte en els tràmits d'asil. Carda diu que per això, de moment, cap persona migrant ha anat a un CIE ni ha estat retornada:

"No hi ha hagut cap persona que hagi anat a un CIE ni que hagi estat retornada. També és veritat que, des d'un principi, l'ànim que ens va traslladar el ministeri és que era una situació extraordinària."

 

La majoria han tramitat l'asil

La majoria dels migrants de l'Aquarius ja han tramitat l'asil. Quatre entitats ho gestionen al País Valencià. CEAR, una d'elles, ha denunciat l'augment d'informacions falses arran de l'arribada del vaixell.

Un d'aquests rumors era que els migrants havien tirat la roba que se'ls havia donat en arribar, segons explica i desmenteix Miquel Ramos, de CEAR:

"Aquelles fotos corresponien a una mesura de salubritat que és protocol de la Creu Roja, que ha de destruir tota la roba amb què arriben. Aquestes informacions falses són per criminalitzar aquestes persones i les entitats."

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut