Barcelona

La sinistralitat laboral a Catalunya cau un 3,8% el 2007

Tot i que continuen sent un greu problema a Catalunya, els accidents laborals van a la baixa. De fet, feia vuit anys que no s'havien reduït tant. El Departament de Treball considera que la reducció d'un 3,8 per cent del nombre d'accidents laborals és una xifra satisfactòria, però que queda molt per fer. Aquests accidents suposen la pèrdua de tres milions de jornades laborals de treballadors que han estat de baixa i de 225 milions d'euros en sous, set milions menys que l'any anterior. Per sectors, l'agricultura és on ha augmentat més el nombre d'accidents laborals. A l'altre costat de la balança, s'hi situa la indústria, en què ha baixat un 6,5 per cent el nombre de sinistres, seguida de la construcció i els serveis.

Actualitzat
Catalunya va registrar 105 morts en accident laboral l'any 2007, 38 menys que l'any anterior, segons que ha informat avui la consellera de Treball, Mar Serna. El nombre total d'accidents registrats a Catalunya durant l'any passat va ser de 161.073, front els 162.979 del 2006. Serna s'ha mostrat satisfeta per aquesta baixa de la sinistralitat, però ha assenyalat que no ho està que segueixi havent-hi tants accidents laborals a Catalunya, perquè darrere de les dades hi ha costos humans, personals i laborals i, per tant, cal seguir treballant per reduir-los.

Els accidents laborals amb baixa registrats a Catalunya l'any 2007 van suposar la pèrdua de 2.938.844 jornades, un 7,62% menys que l'any anterior, i el cost salarial dels accidents de treball va suposar un estalvi de 7 milions d'euros en costos laborals. L'índex d'incidència de sinistralitat laboral a Catalunya, és a dir, el nombre d'accidents per cada 100.000 persones afiliades a la Seguretat Social, es va reduir en un 3,8% respecte a l'any 2006. D'aquesta manera, l'any passat es va registrar el valor mínim pel que fa als índexs d'incidència dels últims vuit exercicis. Segons el departament, aquesta dada és la més adequada per seguir l'evolució de la sinistralitat, perquè elimina l'efecte distorsionador que provoca en les xifres absolutes els canvis en el volum de població ocupada al llarg dels anys.

En comparació de la incidència de la sinistralitat a Espanya, les xifres de Catalunya són inferiors en tots els tipus d'accidents. Globalment, l'índex d'incidència de la sinistralitat és un 2% inferior a Catalunya en relació amb tot Espanya. La indústria és el sector on més ha disminuït la sinistralitat durant l'any 2007, un 6,5% menys, seguida de la construcció, 4% menys, i els serveis, 1,6% menys, i en l'agricultura hi ha hagut un repunt de la sinistralitat del 4,5%.

Durant l'any 2007, va destacar la reducció dels accidents mortals de la indústria, de 34 el 2006 a 19 l'any passat, mentre que en la construcció s'ha passat de 37 morts en accident laboral el 2006 a 34 l'any passat, encara que la incidència en els accidents mortals en aquest sector triplica la mitjana d'accidents mortals de Catalunya.

El 33% dels accidents mortals registrats el 2007 van ser per causes naturals, vessaments cerebrals i infarts, el 28% van ser accidents de trànsit i el 39% per causes traumàtiques. D'aquuestes, la primera causa de mort va ser per caigudes contra objectes immòbils, seguit per quedar atrapats els treballadors, aixafats o per amputació.

La consellera ha assenyalat que hi ha alguns problemes en la notificació dels accidents ja que, en ocasions, es comuniquen com accidents lleus el que per al departament es consideren accidents greus i, per aquest motiu, la conselleria seguirà fent campanyes que, "si han de ser dures, ho seran", per sensibilitzar de la importància de lluitar contra la sinistralitat. Sobre el pacte contra la sinistralitat en què s'està treballant, Serna ha destacat que "no és una negociació fàcil" i que espera que d'aquí a uns mesos hi hagi un principi d'acord.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut