Barcelona

La síndrome postvacacional amenaça un terç dels espanyols

Irritació, tristesa, ansietat, agressivitat o desmotivació són alguns dels símptomes d'un transtorn anomenat postvacacional que apareix quan tornem a la rutina. Es tracta d'una moda o existeix de veritat? És cert que el passen una tercera part dels treballadors, com asseguren els experts? Sigui com sigui, si aquest malestar dura més de dues setmanes els especialistes recomanen que es vagi al metge.

Actualitzat

Diversos estudis afirmen des de fa pocs anys que existeix la síndrome postvacacional, però és important ressaltar que no es tracta d'una malaltia. No se sap si fins ara existia. Molts experts l'atribueixen al ritme frenètic i estressant del treballador occidental d'avui dia, però també n'hi ha de l'opinió que això ha existit sempre però que fins ara no s'ha detectat mèdicament. L'Institut Superior d'Estudis Psicològics confirma que afecta igual homes i dones, i en especial aquells que encara no tenen quaranta anys.

Afortunadament, aquest símptoma té solució, i hi ha una sèrie de recomanacions que evitaran -o, si més no, reduiran- la sensació de tristesa, irritació o insomni que el treballador té quan torna de vacances. Es recomana tornar dos o tres dies abans d'incorporar-se a la feina, fraccionar el període de vacances, no començar a treballar un dilluns o no prendre decisions sobre la feina durant el primer mes. Si se segueixen aquestes indicacions els símptomes es reduïran de manera gradual.

A banda d'aquestes recomanacions immediates a la tornada de vacances, els metges diuen que és molt saludable organitzar durant l'any o els caps de setmana plans interessants i divertits que facin que el treballador tingui la sensació d'estar de vacances. S'espera que aquest any una tercera part dels espanyols tinguin aquesta síndrome, així que es recomana seguir aquestes mesures. Si el malestar perdura, seria bo anar a veure un metge, i si no, tornar a agafar vacances.

Anar al contingut