Barcelona

La Sindicatura de Comptes demana poder fiscalitzar els partits i les seves fundacions

La Sindicatura de Comptes ha demanat tenir competències per fiscalitzar la comptabilitat dels partits polítics i de les seves entitats associades, amb l'objectiu d'aconseguir una transparència més gran en els comptes, i considera necessària una norma específica que li atorgui aquesta autoritat, segons ha indicat a l'informe sobre el compliment de l'acord de transparència de despeses electorals i de finançament dels partits polítics entre el 2003 i el 2006. L'informe assenyala que la Sindicatura no té encara competència legal sobre la fiscalització de la comptabilitat dels partits polítics i defensa "conferir aquesta competència a la Sindicatura per via legislativa, així com la possible competència sancionadora".

Actualitzat
Afegeix que el concepte de vinculació entre les formacions polítiques i les seves fundacions no està definit en la normativa que regula els partits polítics i el seu finançament, un aspecte "que caldria regular legalment per poder establir un marc de referència clar i els mecanismes de control".

En aquest sentit, demana regular mitjançant una llei quines entitats estan obligades a remetre informació a la Sindicatura, i adquirir aquesta competència de fiscalització de la comptabilitat dels partits, de les fundacions i associacions vinculades a formacions polítiques.

Sancionar els excessos de despesa electoral

Sobre l'anàlisi de les despeses de propaganda i publicitat electoral, es desprèn que els imports són gairebé els mateixos entre el 1999 i el 2006, encara que entre el 1999 i el 2003 hi va haver un increment de l'1,3%, i entre el 2003 i el 2006 es van reduir en un 1,4%.

En aquest sentit, la Sindicatura de Comptes considera "recomanable" que la futura llei electoral catalana estableixi un procediment per limitar les despeses electorals i un mecanisme sancionador si els partits s'excedeixen en aquest concepte.

L'acord de transparència en el finançament dels partits, signat el 2001 pels grups parlamentaris, estableix que cinc dies abans del començament de la campanya electoral els partits han de presentar davant de la Sindicatura un pressupost detallat d'ingressos i despeses electorals.

El 2003, només ICV-EA va complir amb aquest precepte, i el 2006 ho van fer ICV-EUiA i CiU, segons dades de l'informe. Per a la Sindicatura, cal "regular adequadament les competències sancionadores per incompliment de normativa electoral". Així, hi hauria d'haver multes tant en l'àmbit electoral com en el de finançament dels partits polítics, i atorgar aquesta competència a l'òrgan de control extern autonòmic.

Les sancions haurien de clarificar qui són els òrgans competents, què es tipifica com a incompliment, quines són les quantitats de la sanció i quin és el procediment per exigir responsabilitats. D'altra banda, i com a mesura de transparència política, la Sindicatura recomana precisar legalment l'abast i les característiques d'un registre públic de documentació que aportin els partits polítics i que estigui disponible per a tots els ciutadans.
Anar al contingut