La façana de l'ajuntament de Barcelona il·luminada de vermell pel Dia Mundial de la Lluita contra la Sida (ACN)
La façana de l'ajuntament de Barcelona il·luminada de vermell pel Dia Mundial de la Lluita contra la Sida (ACN)

La sida, entre l'èxit sanitari i l'estigma social

Les entitats que lluiten contra la sida a Catalunya celebren els avenços mèdics, però denuncien que les persones afectades han de suportar una discriminació "elevadíssima"

Juli RodésActualitzat

Avui, 1 de desembre, és el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. El tret de sortida s'ha fet aquest dijous al vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on el balcó de la Generalitat i la façana de l'ajuntament s'han tenyit de llum vermella.

A l'acte, organitzat pel Comitè 1r de Desembre, la plataforma que aplega 23 entitats que lluiten contra la sida, s'ha denunciat que els portadors del virus encara són estigmatitzats i han de suportar una discriminació "elevadíssima" que afecta la seva vida quotidiana. Per combatre aquesta situació, Alberto Capitán, el president del Comitè 1r de Desembre, ha demanat un pacte social que impulsi el vessant més social de la lluita contra la malaltia.

Fins a 800 casos nous anuals

En el vessant sanitari, en canvi, s'ha celebrat que cada vegada hi ha més tractaments i són més eficaços, cosa que ha permès reduir significativament la mortalitat causada per la sida. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha recordat que la incidència del VIH a Catalunya es manté estable i afecta cada any entre 700 i 800 persones.

 

La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual, amb un 84% de casos (el 62% en relacions homosexuals i el 22% en relacions heterosexuals). El 43% dels casos presentaven un diagnòstic tardà.

Segons el Departament de Salut, a Catalunya 33.600 persones viuen amb el VIH. La taxa d'incidència actual és de 10,9 casos per cada 100.000 habitants i els homes han representat el 86% del total de casos.

Gairebé 37 milions de persones a tot el món

El darrer informe d'ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que a tot el món hi ha 36,7 milions de persones VIH+ i que el 2016 es van fer 1,8 milions de nous diagnòstics.

Posar fi a l'epidèmia de la sida com a amenaça per a la salut pública és un dels objectius de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per l'Assemblea de l'ONU.

 

Tapissos Memorial de la Sida

A Barcelona els actes pel Dia Mundial de la Lluita contra la Sida s'han centrat aquest divendres a la plaça de Sant Jaume. S'hi ha instal·lat una carpa informativa del Comitè 1r de Desembre i s'han penjat els tradicionals tapissos Memorial de la Sida, confeccionats per familiars i amics de persones desaparegudes a causa de la malaltia.

El primer tapís l'han desplegat des del balcó de l'ajuntament amb les autoritats municipals, el segon, des del balcó del Palau de la Generalitat, en aquest cas, sense autoritats. També s'ha fet un llaç humà de color vermell al mig de la plaça.

ARXIVAT A:
SalutSida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut