Mataró

La sèpsia mata cada dia 10 persones a Catalunya

La sèpsia, que es produeix quan una infecció es complica i afecta altres òrgans, causa més morts que l'ictus i els infarts junts

RedaccióActualitzat

La serralada de la Marina ha acollit aquest diumenge la segona edició de la Marxa Cicloturista contra la Sèpsia.

Els més de 300 participants han fet un recorregut de 77 quilòmetres amb sis ports de muntanya fins a acabar a Mataró.

La cursa es va crear l'any passat per destinar tots els ingressos a la investigació d'aquesta patologia, una malaltia molt comuna, però poc coneguda, que va ser responsable de 4.000 morts a Catalunya l'any passat. Més que l'ictus i els infarts junts.

Una malaltia greu i poc coneguda

La sèpsia apareix com una complicació d'una infecció: és la resposta generalitzada de l'organisme davant de qualsevol infecció, bacteriana, vírica o fúngica, que no ha estat ben controlada. El procés infecciós generalitzat pot lesionar altres òrgans i acabar produint el que s'anomena fracàs multiorgànic i la mort.

Juan Carlos Yébenes, cap del servei de l'UCI de l'Hospital de Mataró, explica que és una malaltia greu, però poc coneguda, que mata més gent que els ictus i els infarts alhora.

"Cada 30 minuts apareix una sèpsia a Catalunya. I això condiciona 10 morts al dia. Són dades absolutament impressionants. Sempre han estat encobertes aquestes dades perquè hem analitzat aquestes malalties de forma aïllada. La pneumònia per una banda, la meningitis per una altra. Però si ho fem tot com una gran síndrome, i la definim com a sèpsia, ens adonem que és un problema de salut pública."

És per això que fa un any el Servei Català de la Salut va presentar el Codi Sèpsia per millorar la detecció dels pacients i coordinar els serveis sanitaris en l'abordatge d'aquesta patologia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut