Barcelona

La sentència que desestima la denúncia de plagi d'"El Codi Da Vinci" conté un missatge amagat

L'estrena als cines el mes que ve d'"El Codi Da Vinci" arriba acompanyat de polèmiques. Una, al Regne Unit i, una altra, a Espanya. La primera té a veure amb la sentència que va desestimar la denúncia de plagi del llibre. El jutge que la va escriure va amagar un missatge al text de manera que, per esbrinar-lo, almenys per una part, calia aplicar el codi que Dan Brown usava en un dels capítols del supervendes. La segona controvèrsia s'ha aixecat arran de la crida al boicot de la pel·lícula que ha fet un alt càrrec de l'Església.

Actualitzat
D'un despatx de l'alt tribunal de Londres va sortir la controvèrsia fa tres setmanes. El jutge Peter Smith va incloure un codi críptic en la seva sentència en què rebutjava la denúncia de plagi d'"El Codi Da Vinci", el best-seller de Dan Brown.

Estudiant les 71 pàgines de la sentència, un advocat va notar que de tant en tant hi havia lletres en cursiva que semblaven un error tipogràfic. "En un cas sobre Eminem un jutge va escriure la sentencia en rap. Un altre jutge ho va fer en versos apariats, i una altra setència estava tota redactada en vers. O sigui, que tampoc és inaudit", ha explicat el lletrat.

Agrupant totes les lletres en cursiva es trobaven dues paraules. Primer: "Smithycode", "el codi de Smith", el cognom del jutge. I després una paraula llarga i impronunciable que encara que es canviessin d'ordre les lletres no volia dir res. En aquest punt, l'advocat va rellegir el llibre de Brown i va aplicar el codi que ell utilitza en un capítol.

Després d'un dia de proves es va desxifrar el missatge, que diu: "Jackie Fisher, qui ets? Dreadnought". Jackie Fisher era un almirall britànic que va idear el modern destructor Dreadnought a principis del segle XX. El jutge és simplement un aficionat a l'armada, i amb el seu codi secret ha aixecat el debat sobre si una iniciativa així és impròpia d'una sentència judicial. Als crítics els contesta que demostrant que els jutges tenen sentit de l'humor i la intriga no fan cap mal a la justícia.

D'altra banda, a l'estat espanyol, un alt càrrec de l'Església catòlica, vinculat a l'Opus Dei, ha fet ni més ni menys que una crida a boicotejar aquesta pel·lícula que, al seu entendre, és plena d'"ofenses i errors històrics sobre Jesús, l'Evangeli i l'Església".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut