Imatge d'uns cartells en què hi diu "Stop desnonaments".
La lluita de les més de 200 associacions de la PAH ha permès aturar més d'un miler de desnonaments.
Barcelona

La sentència europea sobre els desnonaments obre la porta a aturar 200.000 execucions hipotecàries

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca assegura que la majoria d'hipoteques tenen clàusules abusives. Calcula que la sentència sobre els desnonaments obre la porta a aturar les 200.000 execucions hipotecaries que hi ha en marxa a l'estat.

RedaccióActualitzat
Tens una hipoteca amb interessos de demora d'un 15%? Doncs probablement pateixes una clàusula abusiva en el teu contracte. Amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, aquest argument podria significar la paralització d'un procediment d'execució hipotecària.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca assegura que això passa en la majoria de contractes. Segons ha explicat l'advocada de la plataforma, Verónica Dávalos, "hi ha clàusules abusives a tots els préstecs hipotecaris". En declaracions a "El mati de Catalunya Ràdio", Dávalos ha posat d'exemple que el fet de "tenir interessos de demora regulats al 12, al 15 o al 29% ja suposa una clàusula abusiva".

La PAH calcula que amb la sentència europea es poden aturat fins a 200.000 processos d'execucions hipotecàries. Són els que l'entitat calcula que hi ha actualment en marxa a tot l'Estat, tot i que la xifra no és oficial.

Amb la sentència europea, la plataforma explica que els casos oberts d'execució hipotecària es poden paralitzar demanat la suspensió cautelar del procediment. Ho poden fer els mateixos afectats o fins i tot el jutge.

"No s'han anunciat dimissions?"

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca celebra la sentència, però apunta que cal una resposta tant del món financer com de l'administració.

En declaracions a "Els matins" de TV3, la portaveu de la PAH, Ada Colau, ha assegurat que la sentència diu el mateix que ja fa anys que denuncia la Plataforma. Per Colau, la legislació vulnera el dret a la defensa, un fet que "el govern i l'associació de la banca negaven". Per això s'ha preguntat: "Com és que no s'han anunciat dimissions?".

Què farà la banca?

La xifra de procediments que es poden aturar és molt elevada i pot tenir conseqüències. La pregunta ara és: què farà la banca? Segons ha explicat, també a "El matí de Catalunya Ràdio", Joaquin Maudos, catedràtic de la Universitat de València i investigador de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, els litigis es multiplicaran en els pròxims mesos i això pot portar a una reacció conservadora de la banca.

Maudos explica que és molt probable que els bancs restringeixin els crèdits i augmentin els tipus d'interès per protegir-se contra els impagaments.

Sigui com sigui, ara el govern espanyol haurà de corregir la llei. Ho farà durant la tramitació de la iniciativa legislativa popular que va presentar la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca en favor de la dació en pagament.
Anar al contingut