Barcelona

La sentència del TC, la crisi i les eleccions centren el balanç dels partits catalans

S'acaba el 2009 i tots els partits catalans han fet balanç i han explicat els seus objectius per l'any nou que ha de començar. Les eleccions al Parlament de Catalunya, la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya i la crisi han estat els temes centrals. El president de CiU, Artur Mas, ha dit que si arriba a la presidència de la Generalitat, renegociarà l'acord del traspàs de Rodalies ja que el considera un mal acord perquè no s'han traspassat ni els trens, ni les estacions ni les vies. Des d'ERC, han posat èmfasi en el fet que l'any 2010 serà clau per a la independència. Per ICV, el principal repte de l'any que ve és l'escenari que s'obrirà després de la sentència del TC, mentre que el PP ha criticat el govern per la manca de solucions davant la crisi.

Actualitzat
Les eleccions són una de les qüestions que més preocupen els partits. El president de CiU, Artur Mas, considera que els catalans necessiten "un canvi de tripulació, fixar un rumb i avançar a tota màquina". Segons Mas, ha d'acabar la "degradació progressiva" a la qual el tripartit està sotmetent Catalunya, i l'única garantia per aconseguir-ho és un govern de CiU, que treballi per a la recuperació econòmica, el canvi de model productiu i el desenvolupament de totes les seves potencialitats. "Aconseguirem situar Catalunya en el lloc on es mereix estar", ha afegit.

Artur Mas ha dit que si arriba a la presidència de la Generalitat, renegociarà l'acord del traspàs de Rodalies, ja que el considera un mal acord perquè no s'han traspassat ni els trens, ni les estacions ni les vies

El líder de CiU ha assegurat que afronta personalment aquest any convençut que, d'aquí a menys de 12 mesos, ocuparà la presidència de la Generalitat. "M'acullo al refrany popular, que a la tercera va la vençuda", ha assegurat. Sobre el seu futur, si no aconsegueix governar, Mas ha respost que ara no pensa en això.

D'altra banda, Convergència i Unió ha titllat de "molt greu" que el president de la Generalitat hagi aprofitat el seu discurs institucional de Cap d'Any per obrir la campanya electoral, fet que no havia passat mai abans.

ERC: "El 2010, rumb cap a la independència"

El president d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha mostrat convençut que el 2010 serà l'any de "llevar l'àncora i posar rumb" cap a la independència dels Països Catalans i ha apostat "descaradament" per treballar i aconseguir aquesta fita.

El líder republicà ha parlat també de la situació econòmica, que, segons la seva opinió, va començar fa 12 anys per la incapacitat dels governs de canviar el model econòmic, fet que ha tingut conseqüències, com per exemple, la corrupció.

Puigcercós ha titllat d'"intranscendent" la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya. "Som una nació i volem un estat", ha afegit.

PPC s'erigeix com a decisiu en les eleccions

La presidenta del partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que "el tren de Montilla està en via morta", perquè no pot proposar "el canvi polític que necessiten els catalans". En aquesta situació, el PP de Catalunya "vol ser decisiu".

Camacho ha destacat que "amb el PSC i el tripartit Catalunya ha batut el rècord històric d'aturats, d'empreses tancades i d'autònoms que han hagut de deixar la seva activitat". "Ni el president Montilla ni el tripartit són un revulsiu per sortir de la crisi".

Montilla no ha estat l'únic objectiu de les critiques de la presidenta del PPC. Sánchez-Camacho ha acusat el líder de CiU, Artur Mas, de confondre "les prioritats quan insisteix en el tema de les vegueries". "El que és prioritari és intentar un pacte per abaixar impostos i lluitar contra l'atur". Per la líder popular, "l'any 2010 ha de ser l'any del canvi".

ICV alerta de les conseqüències de la sentència del Constitucional

Iniciativa per Catalunya-Verds ha fet també balanç del 2009. Per la formació ecosocialista, el repte més immediat de la vida política catalana és la sentència sobre l'Estatut. En aquest sentit, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha alertat que si el Tribunal Constitucional no avalés la constitucionalitat del nou Estatut "no tindrien sentit la mateixa Constitució o el mateix TC".

Herrera ha recordat que l'Estatut va ser avalat primer pel Parlament, després per les Corts i en últim lloc, en referèndum, pels catalans, de manera que si la resposta del TC és negativa "el problema serà també per a l'Estat i per a la mateixa Constitució".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut