Pamplona

9 anys de presó per als membres de La Manada per abús sexual, no per violació en grup

Un dels jutges del tribunal ha emès un vot particular a favor de l'absolució

RedaccióActualitzat

No hi va haver violació en grup als Sanfermines del 2016. La sentència contra La Manada, com s'autoanomenava el grup de cinc joves sevillans, ha quedat en abús sexual continuat. Per això, el tribunal ha condemnat a 9 anys de presó José Ángel Prenda, Ángel Boza, Antonio Manuel Guerrero Escudero, Alfonso Jesús Cabezuelo i Jesús Escudero.

Afrontaven més de 20 anys de presó

Els cinc membres de La Manada han estat absolts, doncs, dels delictes d'agressió sexual, contra la intimitat i de robatori amb intimidació dels quals havien estat acusats.

En l'agressió sexual, a diferència dels abusos, el Codi Penal estableix que ha d'haver-hi hagut "ús de violència i intimidació". El tribunal ho ha rebutjat. Ha tingut en compte l'actuació en grup i la penetració de la noia.

Els condemnats afrontaven una petició de pena de més de 20 anys de presó, feta per la fiscalia i l'acusació particular, per violar en grup una noia de 18 anys en els Sanfermines del 2016.

 

El tribunal també els ha imposat cinc anys de llibertat vigilada, un cop complerta la pena de presó, i els prohibeix acostar-se a la denunciant a una distància inferior als 500 metres, així com comunicar-s'hi per qualsevol mitjà durant 15 anys.

Així ho ha donat a conèixer aquest dijous el president del tribunal en un acte celebrat a la sala de vistes 102 del Palau de Justícia de Pamplona en una audiència pública.

Els cinc acusats no han estat presents a la sala durant la lectura i l'han sabut a la presó, on són des del juliol del 2016. La sentència pot ser recorreguda al Tribunal Superior de Navarra i també al Tribunal Suprem, motiu pel qual pot no ser definitiva fins l'any que ve.

Les dues parts presentaran recurs

L'advocat de la víctima, Miguel Ángel Morán, s'ha mostrat "decebut" per la sentència i ha dit que no s'esperava que no se'ls condemnés per agressió sexual. Ha anunciat que presentarà recurs.

La defensa de quatre dels condemnats també recorrerà. Agustín Martínez Becerra considera que la sentència no "s'ajusta a dret", en "treure's de la màniga un delicte d'abús sexual amb prevalença que en cap cas ha estat base d'acusació" i del qual no s'han pogut defensar.

En abandonar el Palau de Justícia ha assegurat que contemplaven la "innocència" i que el tribunal els ha donat la raó "perquè són innocents d'un delicte d'agressió sexual i d'un delicte contra la intimitat".

Notícia relacionada: Denúncies de judici paral·lel per les dues parts del cas de La Manada

 

Un jutge demanava l'absolució

Dels tres membres del tribunal, hi ha hagut un vot particular discrepant de la sentència. Demanava l'absolució del delicte d'agressió sexual, de robatori amb intimidació i contra la intimitat.

El magistrat s'ha mostrat disconforme amb el criteri d'acusar-los per abús sexual. Només ha plantejat condemnar-ne un, Antonio Manuel Guerrero Escudero, per un delicte de furt, pel robatori del mòbil de la víctima. Això li hauria suposat dos mesos de multa amb una quota diària de 15 euros. Així mateix, el magistrat demanava la posada en llibertat dels cinc acusats.

 

 

Crits contra la sentència: "No és abús, és violació"

Feministes i altres col·lectius s'han citat a les portes de l'Audiència, on hi ha hagut una gran expectació mediàtica. Al voltant de 60 mitjans s'han acreditat per seguir la lectura de la sentència.

Un cop coneguda la resolució s'han sentit crits d'indignació, d'incredulitat i de "No és abús, és violació".

 

Fins i tot hi ha hagut algun moment de tensió i diverses persones han intentat acostar-se a les portes del Palau de Justícia, però s'han trobat amb un cordó policial.

La decisió del tribunal s'esperava per als mesos de gener o febrer i el retard havia generat tota mena d'especulacions, com discrepàncies entre els tres membres del tribunal.

Notícia relacionada: Com s'ha de comportar una dona després d'una violació?

 

El consentiment, una de les claus del judici

La diferència entre agressió sexual i abús sexual és notable, no només per la pena de presó associada, sinó perquè posa en evidència quina prova cal que hi hagi perquè es pugui determinar una violació.

En acabar el judici, la fiscal tenia molt clar que hi va haver violació: va valorar que els cinc acusats van tenir la víctima sotmesa i sense possibilitat de resistència. Un dels exemples que va posar va ser que un dels acusats va obrir la boca de la noia amb els dits per la força. També que hi va haver penetració per via anal, vaginal i bucal en grup, i, en ocasions, alhora. En canvi, les defenses dels cinc acusats van mantenir que no hi va haver agressió.

Per les defenses, segons van manifestar en el judici, si no hi va haver rebuig explícit és que hi havia consentiment. Per això van exposar i interpretar que la noia no feia ni expressió de dolor, ni de fàstic ni de pena. Una altra interpretació és que estava en estat de xoc i amb por.

Les defenses també van esgrimir la culpa i la moral: que la noia va denunciar, diuen, per vergonya, en adonar-se del que havia fet, és a dir, sexe en grup.

ARXIVAT A:
La ManadaAgressió sexualMasclisme Feminisme
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut