Barcelona

La segona nevada arriba a Catalunya afectant les comarques gironines

El segon episodi de l'onada de fred d'origen siberià ha arribat a Catalunya aquest dijous al vespre des del litoral gironí, on ha començat enfarinant les poblacions de l'Alt i el Baix Empordà. El temporal ha anat agafant força i intensificant-se a mesura que s'estenia per la resta de comarques gironines, com el Gironès, la Selva o el Pla de l'Estany, i dirigint-se tímidament cap al Maresme ja passada la mitjanit.

RedaccióActualitzat
El temporal no ha arribat sense incidències, ja que al Baix Empordà -la comarca on més s'ha notat el temporal- s'han produït diverses avaries elèctriques i problemes a la xarxa viària. L'entrada del front s'ha endarrerit respecte a les previsions a causa de la tramuntana.

Nevades a nivell del mar

L'onada de fred siberià ha deixat nevades a nivell del mar. La neu ha arribat a cota zero i ha emblanquinat diverses platges del litoral català, el Vallès i sobretot la Catalunya interior. Al llarg del matí la neu ha continuat caient i ha anat guanyant força.

Davant d'aquesta situació, la recomanació de Protecció Civil era anar a buscar els nens a escola abans de dinar.

Gruixos de 9 centímetres a Osona


Durant la matinada de dimecres, les nevades ja han afectat les comarques del Bages i l'Anoia, i després s'han desplaçat cap a Osona. Els gruixos registrats van dels 9 centímetres acumulats a Espinelves, a Osona, als 1,5 centímetres a la capital gironina, passant pels 5 centímetres de Calders, 3 centímetres de Breda i 2 centímetres acumulats a Monistrol de Montserrat i Moià.

A última hora de la matinada ja han arribat a les comarques de Girona, Tarragona i Lleida, amb intensitat entre feble i moderada.

Previsió de molt fred

A banda de la neu, la previsió del temps apunta a una baixada notable de les temperatures. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha decidit elevar al nivell màxim d'alerta per fred i neu.

Consells davant el fred i la neu

Pel que fa als consells per evitar riscos, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha demanat que els ciutadans "evitin moure's més del compte, més enllà de les sortides obligades per l'escola o la feina". Puig també ha anunciat que el Departament d'Ensenyament ha demanat a les escoles que es cancel·lin les possibles excursions programades per divendres.

El responsable d'Interior ha alertat també de possibles incidents domèstics com a conseqüència de l'ús d'estufes i escalfadors a casa. Els col·lectius més vulnerables també han de ser conscients de l'episodi de baixes temperatures.

Malgrat les previsions de baixes temperatures, el conseller d'Interior, Felip Puig, no ha volgut pintar una situació d'extrema gravetat, però sí que demana extrema precaució per evitar conseqüències.

Hi ha més de 25 municipis, així com diversos consells comarcals, que han activat els plans d'emergència local. També s'han obert determinades instal·lacions i equipaments per oferir aixopluc a qui en necessiti.

Fred glacial a qualsevol cota

La previsió meteorològica és que l'onada de fred arribi aquest dijous amb caiguda de les temperatures i davallada de la cota de neu, que ja ha arribat fins arran de costa. Aquest dijous s'espera un ambient de fred glacial, però a partir de divendres encara hi podria haver un segon episodi de nevades.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut