Barcelona

La satisfacció política dels catalans, al nivell més baix des del pacte de l'Estatut

L'apagada de llum de Barcelona i les incidències a rodalies anteriors a la crisi ferroviària actual han fet créixer el grau d'insatisfacció política dels catalans. Ho recull l'últim estudi del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que també constata per aquestes causes el creixement de l'abstenció de cara a les generals. Ara estaríem en un 64% de participació, quan als comicis del 2004 es va arribar 12 punts més amunt. El director del Centre, Gabriel Colomé, considera que l'acostament de la data dels comicis farà apujar l'ànim participatiu. Pel que fa als votants, els de CiU i PPC són els més insatisfets i també els menys mobilitzats de cara als pròxims comicis.

Actualitzat

En concret, l'índex de satisfacció ha disminuït 11 dècimes respecte a la dada del passat mes de juliol, fins als -0,94 punts. Es tracta del valor més baix des del pacte Mas-Zapatero sobre l'Estatut, el març de 2006. Aleshores, l'índex va faixar fins al -1,01.

Tot i que l'índex fet públic s'ha elaborat en base a les dades del mes de setembre i la interrupció del servei de rodalies es va produir a l'octubre, els responsables de l'estudi consideren que ja en aquell moment "hi havia problemes i, a més, hi havia hagut l'apagada elèctrica del mes de juliol".

Per tot plegat, la disminució de l'índex de satisfacció política indica ja l'estat d'opinió dels ciutadans respecte als problemes de les infraestructures, si bé quan quedarà més reflectit serà en el baròmetre i el posterior índex del mes de desembre.

Anar al contingut