Barcelona

La Sagrada Família s'omple en un funeral sobri i emotiu per les víctimes de Germanwings

La cerimònia s'ha fet amb la presència d'un miler de familiars de les víctimes i presidida pels reis d'Espanya

RedaccióActualitzat

La Sagrada Família ha estat l'escenari dels funerals d'Estat en memòria de les 150 víctimes de l'avió de Germanwings que es va estavellar als Alps francesos el 24 de març. Abans, un miler de familiars han estat rebuts al Parlament per la presidenta, Núria de Gispert, i aquells que ho han volgut han anat plegats cap a la basílica. Són familiars de 52 de les 150 víctimes de la tragèdia.

La cerimònia, marcada per la sobrietat, ha estat presidida per Martínez Sistach i amb l'assistència dels reis d'Espanya i els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas, s'ha oficiat en català, castellà, francès, alemany i anglès, i l'evangeli ha estat proclamat en grec. També hi ha hagut els ambaixadors dels països amb víctimes en aquella desgràcia.

El primer punt emotiu de la cerimònia l'ha protagonitzat un grup d'alumnes de l'Institut Giola de Llinars del Vallès, on hi havia fet estada 16 estudiants de l'inistitut Joseph Köing-Gymnasium abans d'agafar el fatídic vol de tornada. Els nois i noies han dipositat espelmes en record als companys morts.

Les connexions entre víctimes alemanyes i Catalunya també ha propiciat un altre moment especial quan un quartet del Liceu i tres solistes han ofert una actuació en record als difunts, entre els quals hi ha el baríton Oleg Bryjak i la contralt Maria Radner. Tots dos havien actuat al Liceu a l'òpera "Siegfried" la nit abans de l'accident.

En el moment de l'homilia, el cardenal arquebisbe Lluís Maria Martínez Sistach, ha tingut paraules de consol en català i en castellà per a les famílies de les víctimes. S'ha referit a Maria, Mare de Déu, que va veure el seu fill morir a la creu i, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, ha parafrasejat mossèn Cinto Verdaguer per proclamar la tornada del "Virolai": "Guieu-nos cap al cel".

Al cap d'una hora i mitja ha acabat la cerimònia amb les diferents autoritats donant el condol als familiars de les víctimes.

Als voltants de la Sagrada Família s'ha limitat l'estacionament, es retiraran vehicles i es delimitarà el perímetre amb unes tanques. La presència d'autoritats polítiques suposa més seguretat i més efectius policials.

La cerimònia ha estat marcada per la polèmica perquè els governs català i espanyol preferien un acte amb una presència més equilibrada de confessions religioses. Però l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha optat per una cerimònia catòlica, amb breus intervencions, només al final, dels representants de les comunitats jueva, evangèlica i musulmana. En un manifest, personalitats d'aquestes confessions recorden que a França es va fer una cerimònia civil i també una altra de multiconfessional, i a Alemanya, un acte ecumènic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut