La rocambolesca història d'un català que fa 25 dies que viu a l'aeroport de Bogotà

David de la Puente i Gladys Patricia López són una parella que porten 25 dies vivint a l'aeroport de Bogotà, pendents de poder obtenir el bitllet de tornada a Barcelona, a causa d'un conflicte amb un ciutadà colombià

RedaccióActualitzat

En David de la Puente va arribar a Colòmbia procedent de Barcelona al setembre del 2012 per conèixer en persona la seva parella, Gladys Patricia López, amb la que havia contactat només a través de Facebook.

Al poc temps d'arribar-hi, li van robar els diners que volia utilitzar per tornar a Espanya acompanyat de la seva dona. A causa d'això, va començar a treballar en la reforma d'una casa a canvi que els deixessin viure-hi.

Tot va començar quan, al juny, la parella va llogar una habitació a un pare i la seva filla. En una entrevista telefònica amb el programa Els Matins de TV3, David de la Puente explica que aquest pare "era un exparamilitar racista que va començar a insultar-nos per ser una parella plurinacional i, sobretot, per ser jo espanyol, ja que tenia molta ràbia cap als espanyols."

La situació s'anava fent cada vegada més insostenible fins que un incident el mes de desembre va desencadenar-ho tot.

"El noi se'm va tirar a sobre per agredir-me i, a l'intentar defensar-me, la seva filla i ell van agafar dos ganivets per atacar-me. Jo vaig trucar a la meva dona i, com que em vaig veure acorralat, li vaig dir "nena, em maten". Ella va trucar a la policia."

David de la Puente va posar la denúncia el 21 de gener, però a la mateixa comissaria van ser advertits del perill que suposava aquell fet. El policia que els va atendre els hi va dir que, per la seva seguretat, era millor que aquella denúncia no anés més enllà. Al no haver-hi protecció a la víctima al país, mentre arribava la notificació i començaven a iniciar-se els tràmits judicials, els hi va comentar que segurament ja estarien morts.

Tot això, mentre el propietari de la casa, que era un agent de policia, els va acusar d'haver-li tacat la reputació i frustrat el seu ascens dins del cos posant la denúncia.

"Ell va venir emprenyat i ens va dir que li havíem frustrat l'ascens i la seva reputació. L'home va agafar i ens va demanar que ens n'anéssim, però nosaltres li vam dir que si volia fer-nos fora anés a l'alcaldia i els hi digués que, estant amenaçats de mort, ell com a policia no havia fet res, només protegir als agressors."

Els mitjans locals contradiuen la versió del català dient que l'home a qui acusa d'amenaçar-los, en realitat és un taxista, tot i que De la Puente insisteix que es tracta d'un exparamilitar. Henry Nelson Pérez, el suposat agressor, a l'assabentar-se de la història que l'involucra pels mitjans locals, va decidir anar a la Policia per denunciar-lo per calumnies.

L'ambaixada

Arribats a aquest punt, la parella va veure oportú dirigir-se a l'ambaixada. En David de la Puente, a l'agost, ja havia advertit al personal de l'ambaixada de la situació per la que estaven passant ell i la seva parella.

"Els hi vaig dir que, com que el noi era un exparamilitar, abans que arribi a majors crec que la meva obligació és posar-me en contacte amb vosaltres. Ells em van denegar tota atenció, no em van deixar passar de la recepció. La recepcionista va ser bastant desagradable amb nosaltres."

Després del tracte rebut, la parella va decidir no tornar-hi més, fins que van passar els successos al mes de desembre i van decidir demanar a l'ambaixada que els hi sufraguessin els bitllets de tornada a Barcelona. Finalment, només van aconseguir que els hi registressin la petició.

L'aeroport

Davant de la dificultat per obtenir els bitllets, la parella va optar per anar-se'n a l'aeroport d'El Dorado de Bogotà a l'espera que es solucionés la situació i davant la suposada amença de mort. Des del dia 3 de febrer, viuen allà.

"Estem a l'aeroport per seguretat. Les amenaces de mort que rebíem ja eren massa greus."

La parella està allotjada a un dels passadissos poc transitats de la terminal de l'aeroport d'El Dorado, amb unes mantes i un ordinador sempre connectat. Alguns treballadors de l'aeroport els ajuden, donant-los-hi menjar o ajudant-los a mantenir un nivell òptim d'higiene, tot i que és complicat. Tot i això, també els han intentat fer fora ja que, segons diuen, donen una mala imatge a l'aeroport.

La solució

Finalment, sembla que la situació es pot solucionar en breu.

"La meva mare està intentant ajudar-nos però ja és gran. Nosaltres l'únic recurs que tenim són 600€ al compte del banc de la meva dona que, temporalment, estan bloquejats i que ens donaria per un bitllet. Estem intentant parlar amb l'empresa que administra l'aeroport per veure si alguna companyia ens pot donar uns bitllets de cortesia, destinats als treballadors, que són més econòmics i que ens permetin tornar."

En David de la Puente i la seva parella segueixen a l'aeroport esperant una resposta per part de l'ambaixada i els diners que puguin treure'ls del país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut