ANÀLISI

La roba bruta es renta a casa, sí... però millor de matinada

Actualitzat

Com si no planifiquéssim prou coses a la nostra vida, ara haurem de tenir-ne en compte una més: la posada en marxa dels electrodomèstics.

La nova tarifació elèctrica divideix les 24 hores del dia en dos blocs. Per un costat, nit i matí, i per l'altre, tarda i vespre. Un bloc, amb preus més baixos, i l'altre, amb preus encara més alts que els actuals.

Hi accediran els habitatges amb una potència contractada de menys de 10 kW, que tinguin instal·lat un comptador intel·ligent i connectat a la xarxa d'alguna empresa elèctrica. A Catalunya hi ha 4 milions de llars, però, de moment, aproximadament només un 30% estan preparades per poder acollir-se a la tarifació elèctrica per hores. La resta, amb comptadors vells (els de tota la vida, amb la rodeta) o intel·ligents sense connexió, seguiran facturant amb el sistema antic, d'acord amb un dels tres perfils i tarifes de consum existents.

Abans del 2018, totes les llars del país hauran de tenir ja en marxa aquests comptadors amb capacitat per mesurar el consum per hores.

Els preus es faran públics cada dia. A les 20.15 a la web de Red Eléctrica de España es podran consultar els de l'endemà. També hi haurà aplicacions pel mòbil per saber en tot moment quin preu té l'electricitat.

Però, realment val la pena aquesta nova tarifa? La resposta, d'entrada, és que sí. Ara bé, si en volem treure profit haurem de fer un canvi radical d'hàbits de consum. Si no, en sortirem escaldats.

Cal tenir present que, a l'estiu, de les onze de la nit a la una del migdia el preu de l'electricitat pot arribar a ser fins a un 50% més barat. Serà la franja horària òptima per posar la rentadora, l'assecadora, el rentaplats, carregar el vehicle elèctric o simplement preparar unes orades al forn. Molts electrodomèstics ja permeten programar-los perquè iniciïn els programes a una determinada hora, i això juga a favor dels consumidors.

Moltes persones, però, no podran, no voldran o no seran prou constants per traslladar totes aquestes feines de la llar a l'horari nocturn-matinal. I això ho acabaran pagant a la factura, literalment. De la una del migdia a les onze de la nit el preu de l'electricitat es dispara i més que duplica el preu de la franja nit-matí, un preu que és més car, fins i tot, que les tarifes que paguem actualment.

Durant aquest horari de tarda-vespre és quan tradicionalment hi ha un consum més elevat d'electricitat a les llars. I, evidentment, això no se'ls escapa, a les companyies elèctriques...

Algunes organitzacions de consumidors asseguren que si s'adapta l'ús dels electrodomèstics a l'horari nocturn-matinal es poden arribar a estalviar fins a 300 euros a l'any. Veurem si això és així o si, per contra, el nou sistema de facturació per hores s'acaba girant en contra dels interessos dels consumidors. De moment, serà curiós veure com reben les comunitats de veïns el fet de tenir rentadores centrifugant durant tota la nit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut