Estudiants manifestant-se davant de la Casa Blanca (Reuters)
Washington

La revolució dels adolescents dels EUA contra les armes i els polítics

Exigeixen lleis més dures sobre l'accés a les armes després de la massacre de Florida

RedaccióActualitzat

De la ràbia i el dolor comencen a fer-ne una revolució. Joves estudiants dels Estats Units, animats pels supervivents de la massacre en un institut de Florida la setmana passada, han començat una croada contra els polítics de Washington. L'objectiu: mirar de canviar les lleis per restringir l'accés a les armes i que la de Florida sigui l'última escola que pateix un tiroteig.

Arreu del país, milers de joves es manifesten a centenars d'instituts, demanen reunions amb polítics, recullen firmes massivament i exigeixen respostes. Volen abanderar la lluita i aconseguir que el debat que es fa després de cada matança, aquest cop, no sigui estèril.

 

A Florida, un centenar d'estudiants i manifestants han fet aquest dimecres una marxa cap a la capital per trobar-se amb legisladors. Alguns s'han reunit amb el president del Senat de Florida, el republicà Joe Negron, a qui han demanat per què els civils han de tenir accés continu als fusells d'assalt. Negron ha evitat pronunciar-se sobre un hipòtetic suport a qualsevol mesura específica sobre el tema.

Malgrat la seva determinació, ho tenen molt difícil. Just ahir, el Congrés de Florida va rebutjar una moció per debatre un mínim control d'armes.

 

Un altre grup té previst reunir-se a la Casa Blanca amb Trump a última hora del dia, després que, aquest dimarts, el president nord-americà fes un petit gest per evitar les matances amb armes semiautomàtiques. Ha proposat prohibir el mecanisme que fa que els fusells puguin disparar grans ràfegues amb molta rapidesa. Agrupats a l'exterior de l'edifici, alguns duien pancartes amb missatges clamant per acabar amb l'Associació Nacional del Rifle (NRA), que de moment no s'ha pronunciat.

 

L'accessori que vol prohibir Trump es va fer servir en la matança del concert de Las Vegas, però no en la de Florida. La Casa Blanca ha dit també, però sense gaire convenciment, que no descarta més mesures.

Notícia relacionada: Emma González, la nova veu contra les armes que va sobreviure a Florida

Segons els investigadors Nikolas Cruz, un jove de 19 anys i exestudiant de l'institut de Florida que va patir la massacre, va ser l'autor del tiroteig premeditat i va poder comprar l'arma fa un any. Els manifestants han destacat que "va poder comprar un rifle d'assalt abans que tingués l'edat per poder comprar una cervesa". La llei de Florida estableix que els joves de 18 anys poden comprar armes d'assalt però, en canvi, l'edat per comprar alcohol és els 21 anys.

 

Onada de solidaritat

Un congressista demòcrata els ha animat a seguir recordant-los que les grans revoltes socials al país les han protagonitzat els joves. Els estudiants guanyen nous adeptes cada dia i per d'aquí a un mes han convocat una gran marxa nacional cap a Washington amb el lema "Marxa per les nostres vides".

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut