Barcelona

La revolució de la immunoteràpia ja funciona en un 30% dels càncers

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana s'ha fet a Chicago la reunió anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica, ASCO, una de les més importants, amb 40.000 oncòlegs de tot el món. S'hi han presentat 5.000 estudis en només cinc dies i les novetats en els tractaments.

N'hem parlat amb el prestigiós oncòleg barceloní Josep Tabernero, president de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica, i cap del Servei d'Oncologia de la Vall d'Hebron.

La revolució de la immunoteràpia

Tabernero acaba de tornar del congrés de Chicago, on s'ha constatat que continua la revolució de la immunoteràpia. Ens explica que ja funciona en un 30% de càncers. En aquests, el sistema immunitari detecta el tumor, però no l'ataca perquè està adormit. I el que fan aquests tractaments és despertar-lo.

"Però aleshores tenim el 70% de les malalties tumorals en les quals les nostres defenses, el nostre sistema immune no reconeix el càncer com una malaltia contra la qual s'ha de lluitar, i aquí el repte que tenim és com fer que aquest sistema immunitari reconegui la malaltia com a estranya i que s'ha de lluitar contra ella."

Les biòpsies líquides: un vídeo de la malaltia en comptes d'una fotografia

Fins ara, s'ha treballat molt en el diagnòstic de les alteracions genètiques dels tumors a través de les biòpsies convencionals, però cada vegada es fan més avenços gràcies a les biòpsies líquides. És un camp encara en recerca, però que ja ha arribat a la pràctica clínica. Amb una anàlisi de sang, es poden saber les alteracions genètiques del tumor i saber com va canviant.

"Amb mostres de sang podem determinar quines alteracions tenen els tumors per poder-les tractar, però també podem detectar com això varia en el temps, perquè avui en dia el que sabem és que els tumors van evolucionant amb el temps, de manera espontània o per la pressió que els tractaments fan. Aleshores això és com tenir un vídeo de la malaltia. Fins ara teníem fotografies de molt alta resolució, però són imatges molt estàtiques. I amb la biòpsia líquida podem tenir un vídeo de la malaltia."

Tractaments específics per a una alteració genètica

Ja s'estan buscant tractaments en què el rellevant no és on està situat el tumor, sinó l'alteració genètica que el caracteritza.

"Això és un canvi revolucionari. Fins ara els medicaments s'aprovaven pel tumor X en la situació Y."

Tabernero en posa un exemple: l'FDA, l'agència que regula els aliments i els medicaments als Estats Units, ja ha aprovat un medicament per a una alteració genètica que s'anomena inestabilitat de microsatèl·lits (MSI). És un tipus d'alteració genètica que es troba en diferents tipus de tumors (còlon, endometri, pulmó...). Per donar aquest medicament, l'únic que es demana és que els malalts tinguin aquesta alteració genètica, la MSI, independentment del lloc on tinguin el tumor.

El 70% de les dones amb un càncer de mama comú podrien evitar la quimioteràpia

Però potser el que més impacte social ha tingut a Chicago és la confirmació que moltes malaltes de càncer de mama es podran estalviar la quimioteràpia perquè no els redueix el risc de recaiguda.

 

ARXIVAT A:
Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut