Madrid

La retirada de les esmenes de CiU i del PNB permet que els pressupostos de l'Estat superin el primer tràmit

Finalment el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha aplanat el camí a l'aprovació dels pressupostos. Primer ha aconseguit "in extremis", abans de la sessió parlamentària, el suport dels diputats del PNB. Després ha saltat la sorpresa quan s'ha vist ja en el debat que hi ha hagut un acostament amb CiU, que ha anunciat la retirada de la seva esmena a la totalitat i s'ha abstingut en la votació de la resta d'esmenes. D'aquesta manera han estat rebutjades les esmenes a la totalitat de PP, ERC i EA. Solbes s'ha compromès que el govern negociarà amb el futur govern de la Generalitat la metodologia per al repartiment de les inversions a Catalunya.

Actualitzat

PSOE, PNB, CC, BNG i CHA han votat contra les esmenes a la totalitat del PP, ERC i EA, que han estat derrotades. CiU, que ha retirat la seva esmena a la totalitat, IU-ICV i Nafarroa-Bai s'hi han abstingut.

El president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ja es mostrava tranquil a l'inici de la sessió al Congrés. Comptava amb l'acord amb els nacionalistes bascos, aconseguit contra rellotge, que li permetia, sense més problemes, tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve.

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha obert el debat defensant els seus comptes i destacant l'elevat ritme de creixement de l'economia espanyola. La tensió, però, no ha tardat a aparèixer.

El cap de l'oposició, Mariano Rajoy, ha qualificat de mercadeig l'acord aconseguit amb el PNB i ha acusat l'executiu d'haver canviat a última hora els pressupostos per assegurar-se el suport. A més, Mariano Rajoy ha recordat que formacions com CiU i ERC, que van donar suport a la investidura de Zapatero, ara no volen els pressupostos que acompanyen el nou Estatut.

La sorpresa ha arribat amb la intervenció del diputat de CiU. Josep Antoni Duran Lleida ha deixat clar que perquè CiU doni suport als pressupostos és basic adequar les inversions en infraestructures que s'han de fer a Catalunya al nou Estatut. I després d'obtenir el compromís "transparent i solemne" de Solbes d'estudiar un canvi en la fórmula del càlcul sobre les inversions a Catalunya, ha anunciat que el seu grup retira l'esmena a la totalitat.

Solbes, que ha agraït a Duran Lleida la retirada de l'esmena a la totalitat, s'ha mostrat a favor de la proposta de CiU d'acordar en el si de la comissió bilateral la metodologia i de fer un seguiment entre el que es pressuposta i el que s'executa. Rajoy ha aprofitat per reiterar les crítiques a uns pressupostos que al seu parer "afavoreixen" determinades comunitats.

El portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, ha dit que donaran suport als pressupostos del govern sempre que es concretin algunes de les propostes que han presentat per orientar-lo "a l'esquerra". D'aquesta manera ha dit que volien evitar "aplaudir" en allò "que no toca" sense deixar el govern "en mans de CiU".

ERC ha decidit, en canvi, mantenir la seva esmena a la totalitat. El portaveu Joan Puigcercós ha assegurat que l'Estat vol invertir a Catalunya 1.000 milions d'euros menys del que preveu l'Estatut. Per donar suport als pressupostos Puigcercós ha reclamat una garantia "fiable" que es canviarà el mètode de càlcul de les inversions a Catalunya i que no es deixarà per a l'any que ve la creació de la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Solbes, per la seva banda, ha insistit que "l'obsessió del govern" ha estat complir estrictament amb l'Estatut català en aquesta matèria i ha defensat la metodologia emprada pel govern, però s'ha mostrat totalment favorable a trobar una solució sobre les discrepàncies al voltant d'aquesta qüestió.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut