Barcelona

La retallada al Departament de Salut serà aquest any del 10% i afectarà les llistes d'espera

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat el pla de mesures urgents per frenar la despesa sanitària. El conseller ha explicat a un centenar de directors de centres públics i concertats que l'objectiu és retallar un 10% el pressupost del 2010, cosa que suposarà un estalvi d'uns 1.000 milions d'euros. Ruiz ha remarcat que, tot i la reducció del pressupost, ningú no quedarà desatès.

Actualitzat
Una de les mesures principals per reduir la despesa sanitària consisteix a suprimir un de cada deu alts càrrecs i gerents d'hospitals i simplificar les estructures de gestió i la burocràcia. El catàleg de serveis que s'ofereix a l'usuari es mantindrà, però no s'inclourà cap fàrmac ni prestació nova si no hi ha pressupost.

La reducció implicarà menys activitat mèdica a tots els centres. Això suposarà, per exemple, que no s'obriran quiròfans a la tarda com fins ara per agilitzar algunes intervencions. A més, ja no es podrà garantir el temps d'espera, que fins ara era de sis mesos com a màxim en algunes operacions, i augmentaran les llistes d'espera en les operacions no urgents. "Determinades patologies, sempre que no tinguin caràcter de severitat respecte a la qualitat de vida del malalt, respecte a la pèrdua funcional d'un òrgan o evidentment risc de vida, les haurem de demorar", ha explicat Boi Ruiz.

Les últimes dades disponibles del Departament de Salut del juny passat mostren que un pacient s'espera de mitjana uns quatre mesos perquè el puguin operar d'alguna patologia no urgent. Segons les mateixes dades, 53.610 catalans estan pendents d'alguna operació.

En el programa d'inversions, s'aturen el 60% de les obres i dels nous serveis que s'havien de posar en marxa. El departament pretén pactar amb el territori quines són les inversions prioritàries i quines poden esperar.

A més, el ciutadà haurà de desplaçar-se una mica més lluny per fer-se determinades proves diagnòstiques. Segons el conseller de Salut, proves com radiografies, ressonàncies magnètiques o colonoscòpies es concentraran en menys centres. La tria es farà per qüestions de rendiment. S'eliminaran les proves d'aquells centres que no explotin prou la seva capacitat. D'aquesta manera, el Departament de Salut preveu un estalvi important de costos en màquines i personal, tant als centres d'atenció primària com als hospitals.

Per adaptar-se a la nova situació, també es redueix el 2% de la factura que l'administració paga als hospitals concertats que presten servei a la sanitat pública, una retallada que s'afegeix al 3,2% de rebaixa que ja es va aplicar l'any passat. La contenció de la despesa farmacèutica és també un dels objectius marcats per aquest any, amb una reducció al voltant de l'11%.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut