La resposta de Puigdemont, el 155 i la declaració per sedició: nova setmana decisiva

RedaccióActualitzat

Enèsima setmana decisiva en el procés per la independència de Catalunya. Aquest dilluns comença un nou escenari amb tots els ulls posats en la resposta de Puigdemont al requeriment del govern de Rajoy per aclarir si va proclamar la independència.

No es tracta d'una resposta binària de "sí" o "no", és una resposta política en què Puigdemont ofereix al president espanyol dos mesos per afrontar un diàleg

A l'espera de la resposta de La Moncloa, el Parlament no s'atura. Aquesta setmana està previst un ple ordinari dimecres i dijous que encara no ha estat convocat. Aquest dilluns també hi ha reunió de la junta de portaveus.

El ple estava previst fa temps, però ara es pot convertir en una capsa de sorpreses. La CUP assegurava dissabte que volia un ple per proclamar la república de forma solemne, però no va dir quan. L'oposició també podria moure alguna fitxa.

I, finalment, aquest dilluns també és el dia en què el major Trapero i els dirigents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han de tornar a l'Audiència Nacional per declarar per un delicte de sedició. Ja van comparèixer davant la jutge Carmen Lamela fa deu dies, però han estat citats per segona vegada després que la Guàrdia Civil va aportar un segon informe sobre els fets del 20 de setembre i de l'1 d'octubre.

Un segon compte enrere

A banda d'aquest dilluns frenètic, encara hi ha un segon compte enrere marcat per Rajoy. Dijous acaba el termini en què s'exigeix a la Generalitat cessar qualsevol actuació del procés constituent.

El pas següent és activar el 155 si la resposta catalana no convenç l'executiu de Rajoy. Es decidirà en el consell de ministres, que habitualment es fa divendres, però es podria avançar a dijous. Rajoy haurà de presentar el pla detallat del 155 que vol aplicar i el Senat l'ha d'aprovar per majoria.

 

Però, què significa aplicar el 155? La llei no ho especifica i sembla, segons fonts de l'entorn del PP i de La Moncloa, que es descarta fer un govern de concentració substituint tot el govern català en ple. Una de les possibilitats apunta a canviar el president de la Generalitat i a actuar de forma quirúrgica en conselleries clau com Interior, Ensenyament i Presidència.

El relleu recauria en tècnics i el càrrec de president el podria ocupar l'actual delegat del govern espanyol, Enric Millo. Segons les mateixes fonts, podria no afectar la conselleria d'Economia, perquè ja està intervinguda.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut