Washington

La Reserva Federal retalla mig punt els tipus d'interès als Estats Units

Després d'un reunió de dos dies, el president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, ha decidit retallar els tipus d'interès als Estats Units en mig punt, fins a situar-los al 3%. Aquesta rebaixa, que era l'esperada pels mercats, arriba el mateix dia en què s'ha conegut que el PIB nord-americà va créixer, durant l'últim trimestre de l'any passat, un esquifit 0,6%, dada que situa el creixement de tot l'any 2007 en un 2,2%, el pitjor resultat dels últims cinc anys.

Actualitzat

Davant la debilitat de l'economia nord-americana, la Reserva Federal ha complert amb les expectatives dels mercats i ha baixat els tipus d'interès en mig punt, fins a situar-los en el 3%, el nivell més baix des del juny del 2005. Aquest retallada se suma a la rebaixa de tres quarts de punt de fa vuit dies, després del dilluns negre que va enfonsar les borses europees i asiàtiques.

La Reserva Federal ha justificat la mesura per les "considerables pressions" a les quals encara estan sotmesos els mercats financers i perquè les condicions dels crèdits s'han endurit. A més, la Reserva destaca que les últimes dades mostren una "profunda contracció" del mercat de l'habitatge i un cert debilitament del mercat laboral.

Les dues rebaixes dels tipus d'interès en menys de dues setmanes suposa una de les variacions més importants del cost del crèdit dels últims temps. La decisió, adoptada en una sessió extraordinària del Comitè del Mercat Obert, l'òrgan que fixa la política monetària, no es va prendre per unanimitat, ja que el president de la Reserva Federal de Dallas, Richard Fisher, en va discrepar i va advocar per mantenir els tipus de referència estables.

Ara caldrà veure si la setmana que ve el Banc Central Europeu rebaixarà també els tipus, tot i que, de moment, el seu president, Jean-Claude Trichet, ha reiterat que no preveu cap rebaixa per la pressió inflacionista. El preu del diner a l'eurozona és ara del 4%.

Anar al contingut