Washington

La Reserva Federal dels Estats Units vincula els tipus d'interès a l'atur, en una decisió sense precedents

Amb la intenció de reactivar l'economia, ha mantingut el tipus d'interès oficial a prop del 0%. I continuaran així fins que la taxa d'atur, que actualment és del 7,7%, no baixi del 6,5%. La previsió és que no s'arribarà a aquest nivell fins a mitjans del 2015. Per tant, als Estats Units li queden encara dos anys i mig de diner molt barat.

RedaccióActualitzat
La Reserva Federal ha vinculat els tipus d'interès a l'atur per primera vegada en la història dels Estats Units. Amb la intenció de reactivar l'economia, ha mantingut el tipus d'interès oficial a prop del 0%. I continuaran així fins que la taxa d'atur, que actualment és del 7,7%, no baixi del 6,5%. La previsió és que no s'arribarà a aquest nivell fins a mitjans del 2015. Per tant, als Estats Units li queden encara dos anys i mig de diner molt barat. I és que, segons Ben Bernanke, president de la Reserva Federal, "les condicions actuals en el mercat de treball representen un enorme malbaratament de potencial econòmic i humà". "Tornar a una prosperitat sòlida requerirà una millora ferma en el mercat laboral", ha assegurat.

La decisió suposa una novetat important. En primer lloc, perquè mai un banc central havia lligat la política monetària a l'ocupació. I, en segon lloc, perquè, fins ara, el banc central nord-americà primer tocava els tipus d'interès i després explicava en què basava la decisió. A partir d'ara, en canvi, la Reserva vol que tothom sàpiga que el preu del diner estarà vinculat a dues dades: la taxa d'atur i la inflació, que no hauria de superar el 2,5%. "Penso que és més transparent i que permetrà als mercats respondre ràpidament als canvis en les previsions i ajustar-se quan pensin que començarà l'augment de tipus d'interès", s'ha justificat Bernanke.

També en pro de la recuperació econòmica, la Reserva Federal ha anunciat que torna a posar en marxa la màquina d'imprimir diners: la FED injectarà fins a 85.000 milions de dòlars cada mes. A més, comprarà 30.000 milions d'euros mensuals en deute públic.

Tot plegat arriba a tres setmanes del temut "abisme fiscal", que pot portar els Estats Units a la recessió. Sobre aquesta possibilitat, Bernanke ha deixat anar: "No vull espantar ningú, però l'efecte serà molt negatiu".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut