Brussel·les

La República Txeca assegura que ratificarà el Tractat de Lisboa abans de Cap d'Any

El primer ministre txec, Jan Fischer, ha dit aquest dimecres que el seu país ratificarà el Tractat de Lisboa "abans de Cap d'Any", una vegada que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs presentat contra el text, i ha garantit que el president del país, Václav Klaus, el signarà. "Tot i que puguem tenir diferents opinions sobre la ratificació, tots els missatges que he rebut indiquen que no hi ha raó perquè el president retardi la signatura tan bon punt el tribunal decideixi", ha explicat Fischer. El primer ministre txec, que no ha pogut desplaçar-se a Brussel·les, s'ha reunit amb els presidents de les tres principals institucions de la UE per videoconferència.

Actualitzat
Fischer ha recordat que el seu govern "sempre ha estat a favor de completar el procés de ratificació del Tractat" i ha destacat el fet que el Tribunal Constitucional txec hagi decidit tractar de forma urgent l'últim recurs presentat per un grup de senadors conservadors sobre la compatibilitat del text amb la Constitució.

Encara que no ha volgut parlar de dates per a una possible decisió, Fischer es va mostrar "convençut" que el país completarà la ratificació "abans de Cap d'Any". Segons el primer ministre, "a la República Txeca la qüestió no és 'sí' o 'no', sinó quan".

Satisfacció recelosa a Brussel·les

Per la seva banda, el president de torn de la UE, Fredrik Reinfeldt, i el de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, han expressat la seva satisfacció pel compromís del govern txec amb el Tractat, però han considerat que encara no hi ha prou "claredat" sobre el procés de ratificació al país per començar a preparar la formació de la nova Comissió Europea i el repartiment dels nous càrrecs previstos amb la reforma institucional.

Reinfeldt, que ha anunciat que el ministre suec d'Exteriors viatjarà a Praga per continuar analitzant la situació del Tractat de Lisboa a la República Txeca, ha insistit que la UE no vol "pressionar" les autoritats del país, però ha recordat que "molts europeus estan esperant" que es completi l'aprovació del Tractat.

El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, visitarà també Praga i intentarà reunir-se amb l'euroescèptic president txec Václav Klaus, "no per pressionar-lo, sinó per explicar la posició de les nostres institucions". Buzek ha subratllat que el país ha de prendre una decisió sobre el Tractat de forma "independent", però ha dit també que ha de ser conscient del que "costa" per a Europa l'espera.
Anar al contingut