Barcelona

La remodelació del govern espanyol entusiasma el PSC i fa olor preelectoral per a la resta de partits

La remodelació del govern espanyol que ha anunciat el seu president, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat valorada en clau preelectoral per la majoria de partits catalans. Tots, menys el PSC, troben que es vol potenciar Carme Chacón, la nova ministra d'Habitatge, per convertir-la en la cap de llista del PSC a les eleccions generals del 2008. Els socialistes catalans, però, desvinculen una cosa de l'altra i se centren a valorar, sobretot, que el PSC té més incidència al govern central.

Actualitzat

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, s’ha felicitat per “augmentar la presència” dels socialistes catalans al govern central. Fins ara hi havia Joan Clos al capdavant d’Indústria, però ara, amb Carme Chacón, el PSC té dos ministres amb el seu carnet. Per Iceta, això demostra la implicació dels socalistes en la governabilitat de l’estat, cosa que ha aprofitat per retreure a CiU els seus debats sobre la necessitat d’entrar o no al govern. Recalcant aquesta idea, Iceta ha volgut desvincular el nomenament de Chacón de la candidatura del PSC en les pròximes generals. El portaveu socialista diu que ara no és el moment de pensar-hi, però no ha admès ni ha desmentit cap possibilitat.

Per Convergència i Unió no cal que Iceta es pronunciï amb claredat meridiana. Ells tenen clar que Zapatero ha fet un “govern de campanya”, i que Carme Chacón ha estat nomenada “cap de llista” dels socialistes per Barcelona. Així s’expressava el portaveu de CiU al Senat, Pere Macias, en una primera valoració després de l’anunci de Zapatero. En un altre sentit s’ha expressat el portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig. Ha dit que la remodelació és “profundament negativa” per a Catalunya perquè, podent canviar la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, això no s’ha fet, i perquè s’ha nomenat una ministra amb “poca flexibilitat de negociació”, en referència a Elena Salgado. En aquest sentit, Puig veu mals moments per al desplegament de l’Estatut.

El president de la Generalitat, José Montilla, però, ha deixat clar des de Saragossa, on ha anat a l’acte de presa de possessió del president Marcel·lí Iglesias, que aquesta remodelació “no té res a veure amb el desplegament de l’Estatut”.

Des d’Esquerra Republicana, el seu portaveu, Joan Ridao, no ha dubtat a entendre la remodelació del govern com una conseqüència de l’ambient preelectoral que es respira a Madrid. Per Ridao, que serà el cap de llista d’ERC a les generals, l’anunci de Zapatero és un “gest de pura cosmètica en clau electoral”. Ridao també ha lamentat que no s’hagi aprofitat per rellevar la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, que acumula un “autèntic rècord d’incompetència”.

El portaveu del PP, Francesc Vendrell, ha dit que és lamentable que Zapatero "demostri" que els problemes de l'habitatge "li preocupen zero" quan posa al capdavant del ministeri una persona "que treballarà pels vots" del PSOE a Catalunya. Sobre el nomenament d'Elena Salgado a Administracions Públiques, Vendrell considera que la ministra ja ha demostrat ser "intervencionista, molt conflictiva i poc dialogant".

Des d’ICV-EUiA qui ha parlat és el portaveu al Congrés, Joan Herrera, que ha assegurat que amb la remodelació no es pot donar la legislatura per esgotada i que encara queda molta feina per fer. Amb tot, els ecosocialistes han demanat a Zapatero que aprofiti el que queda de legislatura per fer un “gir a l’esquerra”. Herrera també ha lamentat que no s'hagi canviat la ministra de Foment.

Albert Rivera, president de Ciutadans, ha afirmat que els canvis són "una maniobra típica del PSOE per allunyar del govern els ministres més qüestionats abans de les pròximes eleccions".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut