La Reial sotmet el Barça però Rulli facilita la reacció blaugrana (1-2)

El Barça guanya a Sant Sebastià gràcies a dues rematades de Suárez i Dembélé facilitades per males sortides del porter Gerónimo Rulli. Els de Garitano havien lligat curt els de Valverde a la primera meitat

Jordi SunyerActualitzat

Quan encara es debat, gràcies als comentaris de Piqué, si el Barça és un equip més de Lliga o més de Champions, els blaugrana han guanyat a Anoeta (1-2) amb dos gols barroers, en accions a pilota parada, beneficiant-se d'accions del rival, evocant de forma gairebé inevitable les victòries que, en temporades anteriors, obtenia sovint l'etern rival quan el contrincant acumulava més mèrits. Des que la Reial Societat va tornar a Primera, sempre ha marcat contra el Barça al seu estadi, i avui, com ja s'havia advertit, no ha estat una excepció. Però els de Valverde han pogut trobar la sortida al laberint plantejat per Garitano, que ha permès intuir un treball impecable en la preparació del partit.

El "Txingurri" ha sorprès donant la titularitat a un Rafinha inèdit a la Lliga i ha tornat a entregar el lateral dret a Semedo perquè Sergi Roberto jugués al mig del camp, com ja va fer contra l'Alabès. Al davant, una Reial Societat que, amb Willian José i l'exblaugrana Sandro lesionats, ha hagut de jugar sense davanter centre pur, amb el mòbil Juanmi Jiménez intentant desbaratar la defensa de gala blaugrana. Paradoxalment, això ocorria el dia en què al nou estadi d'Anoeta ha ressonat una sincera ovació per Imanol Agirretxe, homenatjat també per Messi sobre el nou verd donostiarra, empès a una prematura retirada per una injusta col·lecció de lesions. Simbòlicament, el ja exdavanter d'Usurbil ha marcat "el primer gol" davant de la nova graderia Aitor Zabaleta.

Tot i els intents dels dos números "4", Illarramendi i Rakitic, per fludificar la sortida de pilota dels seus equips, els primers minuts s'han jugat al voltant del mig del camp, on avui no hi havia Busquets, a qui Valverde ha donat descans d'inici. El Barça pressionava amb els seus davanters, però els "txuri-urdin" avançaven la línia defensiva i omplien el mig del camp, fet que convertia en infructuosa la recerca d'espais. Només Semedo, el blaugrana menys vigilat, ha tingut alguna opció de crear perill entrant des de la dreta. Però del portuguès, finalment, se n'ha parlat per estar en l'origen del gol donostiarra en la primera rematada a porta del partit. Héctor Moreno s'ha imposat fàcilment a un Semedo dèbil en una falta enviada a l'olla per Rubén Pardo; quan Piqué ha anat a evitar el dany que podia causar una pilota dividida, Aritz Elustondo ja havia enviat amb la cama esquerra una sabatada ajustada al pal, impossible per a Ter Stegen (1-0, 13'). El Barça tornava a encaixar un gol en els primers minuts per manca d'intensitat, encara que, en aquest cas, fos en una acció puntual.

L'escenari no convidava a l'optimisme culer. Davant una Reial Societat ordenada i solvent al darrere, els intents de Messi per llançar Suárez a l'esquena dels defenses no duien cap resultat. Els de Garitano sabien interpretar els punts febles del Barça per apropar-se més a l'àrea i, al mateix temps, lligar els de Valverde de mans i peus. Els bascos es mostraven rítmics i fiables davant uns blaugranes atuïts, incapaços de crear perill real fins que Piqué ha rematat fora, per ben poc, un córner picat per Dembélé (35'). El central català, simptomàticament, ha estat el principal argument ofensiu del seu equip i ha tornat a rematar en posició forçada en un altre servei de cantonada (41'). Piqué ha exigit la senyalització d'un penal per agafada d'un contrincant però, auxiliat pel videoarbitratge, l'àrbitre Del Cerro Grande ha desestimat la reclamació. Es percebia, fins i tot, certa desesperació barcelonista des del moment (44') en què Suárez ha fugit esperitat cap a l'assistent reclamant unes mans d'Héctor Moreno, quan, en realitat, l'esfèrica ha fregat la cuixa del mexicà. L'uruguaià ha continuat protestant ja al descans, ignorant l'omnipresència de les càmeres.

Vista la grisor de la primera meitat, el canvi era clamorós: Coutinho per Semedo, i Sergi Roberto de retorn al lateral. Els blaugranes operaven amb més freqüència a camp contrari davant una Reial Societat progressivament abocada al replegament i la contra, però no es feia palès cap signe de millora. Una errada de Piqué ha regalat als locals un córner mal rematat per Oyarzabal (53'). Tres minuts després, Valverde ha acabat de reformar el seu mig del camp trencant el repòs de Busquets perquè substituís Rafinha. S'esperava el fogot culer després d'aquest moviment, però el que s'han succeït han estat tres claríssimes oportunitats donostiarres a la contra: d'Oyarzabal assistit per Rubén Pardo, desviada (58'); de Theo Hernández, que ha aprofitat un fora de joc mal traçat (60'); i de Juanmi, sol davant de Ter Stegen (61'). En les dues últimes ocasions, el porter de Mönchengladbach ha estat colossal, determinant, fent-se immens davant dels davanters.

En els minuts en què pitjor ho ha passat, amb tot, el Barça s'ha acabat activant, també gràcies a la col·laboració de Rulli. Messi ha fet la primera rematada blaugrana entre els pals abans que, en tres minuts i inesperadament, els de Valverde capgiressin el partit. En el minut 62, Piqué ha saltat més que ningú en un servei de córner i Rulli ha impulsat la pilota en un gest estrany cap on era Luis Suárez, que ha empatat en una clara acció d'oportunisme i ha firmat el tercer gol en les dues últimes jornades. Tres minuts més tard, en un altre córner, un altre mal rebuig del porter argentí ha caigut a peus de Dembélé; el normand ha xutat amb l'esquerra sense gaire precisió, però Rubén Pardo ha acabat de desviar el seu llançament al fons de la xarxa. Dues pessigades havien canviat el signe del matx, i amb l'avantatge mínim al marcador, Valverde ha tornat a optar pel conservadorisme i ha donat entrada a Arturo Vidal en el lloc de Dembélé, com ja havia fet a Valladolid.

Del Cerro Grande ha molestat els jugadors del Barça en perdonar, com a mínim en dues ocasions, el que hauria estat la segona groga per a Illarramendi, un terreny on el videoarbitratge no incideix. Garitano ha substituït l'exmadridista i, en igualtat numèrica i amb un Barça més temorós, la Reial Societat encara ha pogut esbufegar l'últim alè en un cop de cap de Juanmi Jiménez (86') que ha marxat desviat per centímetres. El Barça ha mantingut el ple de punts a la Lliga però, a imatge de l'estat actual del recinte d'Anoeta, ha deixat àrees encara per polir, fàcilment assenyalables perquè encara es poden apreciar amb plena claredat a plena llum diürna.