Washington

La reforma sanitària als EUA ja té la llum verda de la Cambra de Representants

La reforma del sistema sanitari que està impulsant el president Barack Obama als Estats Units ha superat el primer escull. La Cambra de Representants ha votat a favor de la proposició de llei per ampliar la cobertura sanitària dels nord-americans. Malgrat que la cambra té majoria demòcrata, el resultat de la votació ha estat molt ajustat: 220 vots a favor, només 2 més dels necessaris, evidenciant que dins del partit d'Obama hi ha molts crítics amb aquesta llei. Un cop aprovada la proposició de llei, encara quedaran molts passos per fer en el procés de tramitació. De fet, l'aprovació al Senat es preveu més complicada. Aquesta reforma és un dels objectius clau de la presidència de Barack Obama.

Actualitzat
La reforma sanitària als Estats Units ja té la llum verda de la Cambra de Representants. El Capitoli ha ofert a Barack Obama la primera victòria d'aquest projecte polític tan ambiciós. La reforma sanitària era una de les promeses de campanya de Barack Obama.

Han calgut més de dotze hores de debat per aprovar un projecte de llei que permetrà oferir cobertura sanitària a 36 milions de nord-americans que fins ara no en tenen. I és que els Estats Units és l'únic país industrialitzat que no disposa d'assegurança universal per malaltia. La proposta obligarà els ciutadans que tinguin una assegurança, ja sigui pública o privada, i preveu subsidis per ajudar les famílies amb menys recursos. La nova llei vol prohibir, a més, que les asseguradores privades neguin pòlisses a persones malaltes o que no tinguin feina.

Obama hi vol invertir 1.000 milions de dòlars durant deu anys, fet que genera molta controvèrsia entre les seves files i el seu electorat perquè el president va prometre no apujar els impostos. Els demòcrates han dit que només apujaran els impostos als més rics i reduiran les exempcions fiscals a les grans empreses per finançar la llei.

El president nord-americà s'ha mostrat molt satisfet per l'aprovació del projecte de llei, que considera que és "una oportunitat per fer alguna cosa important que només passa un cop a la vida". Per la seva banda, els republicans han endurit el discurs, dient que la reforma sanitària és "irresponsable" i que obligar a fer pagar una assegurança als ciutadans és "inconstitucional".

Anar al contingut