Madrid

La reforma laboral ha estat aprovada al Senat amb el suport del PSOE, Entesa i el Grup Mixt

La Comissió de Treball del Senat ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de la reforma laboral amb el suport del PSOE, Entesa Catalana de Progrés, bloc que inclou ERC i ICV, i el Grup Mixt. CiU i Senadors Nacionalistes Bascos s'han abstingut i el PP hi ha votat en contra. Tot i que el resultat de la votació ha estat un empat de 12 vots a favor i 12 en contra, amb dues abstencions a part, el projecte de llei de la reforma laboral ha estat aprovat per la ponderació dels vots de cada grup, que equivaldrien a 129 vots a favor i 123 en contra. El projecte de llei tornarà al Congrés el 9 de setembre, on es preveu que s'aprovi la reforma definitivament.

Actualitzat
El fet de votar en bloc ha impedit a ERC i ICV, inclosos a Entesa, mostrar el seu rebuig al projecte en conjunt. A més, de les 289 esmenes que s'havien de debatre a la reunió, les dues propostes dels partits catalans han estat rebutjades.

El PP, però, ha donat suport a quatre esmenes del grup basc, proposades pel BNG i el PNB, que han estat aprovades malgrat el rebuig del PSOE. Entre aquestes s'hi destaca que en cas d'atur parcial el percentatge de la prestació consumida es calculi per hores i no per dies i una restricció sobre la possibilitat de convertir treballadors fixos en temporals.

Abans de l'aprovació de la reforma prevista pel 9 de setembre, el Congrés haurà de decidir si manté o no els canvis introduïts al Senat, entre els quals destaca la reducció de 100 a 30 dies el període en el qual els aturats poden rebutjar cursos de formació sense perdre la prestació, mesura acceptada per tots els blocs polítics.

El projecte de llei de la reforma laboral suposarà la rebaixa de les indemnitzacions per any treballat, que passaran a ser de 33 dies, i el Fons de Garantia Salarial (Fogasa) es farà càrrec dels vuit primers. D'altra banda, es modifica el paper de les empreses de treball temporal, que podran col·locar aturats i s'incrementen de dos a tres anys la duració màxima dels seus contractes.

Una reforma laboral sense consens

El senador de CiU, Jordi Casas, ha explicat que s'ha perdut "una gran oportunitat de fer una bona reforma laboral". Pel senador, el govern espanyol hauria d'haver buscat "complicitats" seriosament per tal d'aconseguir una reforma de consens.

Alícia Sánchez-Camacho, senadora del PP, assegura que no podien estar d'acord amb la reforma perquè és "la reforma de l'acomiadament" i no ajudarà l'Estat a sortir de la crisi.

Des del PSOE, Matilde Fernández s'ha defensat de les crítiques i ha assegurat que no es consideren en "soledat parlamentària". Fernández defensa que es tracta d'una llei "positiva" per a tots els treballadors, "sobretot per als que no tenen feina".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut