Madrid

La reforma del sistema de pensions limitarà l'accés a la pensió de viudetat i obligarà a cotitzar un mínim de 15 anys

El govern espanyol, els sindicats i els empresaris estan preparant una reforma del sistema de pensions que inclourà mesures per augmentar les més baixes, però que també preveu limitar l'accés de tothom a les pensions de viudetat i obligar a cotitzar un mínim de quinze anys per poder cobrar una pensió. L'arribada d'immigrants ha ajudat a millorar els números de la Seguretat Social, però no n'hi ha prou perquè els immigrants augmenten les despeses sanitària i educativa.

Actualitzat

El procés de regularització d'immigrants va deixar imatges de llargues cues a les oficines de la Seguretat Social, va injectar noves cotitzacions al sistema i assegura una mica més les pensions del futur. Això ha donat un petit respir però se sap des de fa temps que la despesa en jubilacions augmentarà els pròxims anys i per això el govern espanyol, els empresaris i els sindicats estan acabant de perfilar, de moment només en esborranys, algunes mesures. Entre elles la que obligarà a cotitzar més dies, quinze anys, per poder cobrar una pensió. Fins ara comptant les pagues extres amb només tretze anys ja es podia fer.

També s'obre la porta per endurir l'accés a algunes pensions en funció dels ingressos, com les de viudetat. No s'introdueixen de moment, grans canvis però es reconeixerà el dret a cobrar pensions de viudetat a les parelles de fet, però en el cas de no tenir fills sel's exigirà més requisits. Això representa un gran canvi ja que fins ara tothom tenia dret a cobrar una pensió de viudetat i a partir d'ara es podria limitar en funció de la dependència econòmica que es tingués de la parella. És un canvi que segons els negociadors es fa perquè fins ara la majoria de les persones viudes no havien treballat i per tant la pensió de viudetat era l'únic ingrés que tenien. Creuen també que ara moltes ja hauran generat per si mateixes una pensió, sobretot en el cas de les dones que s'han incorporat molt més al mercat de treball.

La reforma de l'estat del benestar

La salut de l'economia espanyola i la constant arribada d'immigrants han permès aguantar el sistema. Però els experts creuen que, a la llarga, s'hauran de prendre mesures més dràstiques com les que ja han hagut d'adoptar altres governs, com el de Portugal.

Amb un sistema de pensions que es pot col·lapsar d'aquí a deu anys, Portugal vol fer una reforma radical del seu sistema, que depèn molt de l'evolució demogràfica. Per fer pujar l'índex de natalitat, es vol premiar els que tinguin més de dos fills amb una rebaixa de les quotes que paguen per rebre la pensió. També es preveu allargar en alguns casos l'edat de jubilació. Aquesta és la teòrica solució, també per a Espanya, que proposen molts experts. De moment, però, sembla que el debat a Espanya s'ha ajornat perquè la immigració permetrà salvar els números com a mínim fins al 2020. A països com Alemanya, Àustria o Bèlgica, ja s'ha anat avançant feina amb reformes del sistema; la majoria, però, amb forta oposició al carrer.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut