Madrid

La reforma de les pensions trenca per primera vegada la unitat del Pacte de Toledo

Els diputats del PSOE, PP, CiU i el PNB han dit "sí" a les recomanacions del Pacte de Toledo. Però els populars i els nacionalistes catalans i bascos han volgut deixar clar que d'aquestes recomanacions no estan d'acord amb una: elevar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys. I també han demanat que el govern rectifiqui la congelació de les pensions decidida per l'any 2011.

Actualitzat
ERC, Esquerra Unida, Iniciativa Verds i el BNG han votat en contra de les recomanacions del Pacte de Toledo, un vot negatiu que és la primera vegada que es produeix en la història d'aquest pacte. Aquestes formacions diuen que la congelació de les pensions i l'edat de jubilació als 67 són inassumibles. Creuen que aquest document de recomanacions fa un mal favor al sistema públic de pensions i deixa màniga ampla al govern espanyol. Un executiu al qual acusen de ser poc dialogant. És per això que el portaveu d'IU de la Comissió del Pacte de Toledo, Gaspar Llamazares, diu que el document és paper mullat per a l'executiu de Zapatero. Segons Llamazares, "el govern té el seu propi itinerari i les seves pròpies mesures que no passen ni pel pacte ni per la consolidació del sistema públic de pensions". De la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, demana als ciutadans que reaccionin. "Perquè si la ciutadania no surt al carrer, no es mobilitza, el que ve és molt dur". Segons Tardà, el govern no deixa opció i diu "sí o sí". L'esquerra parlamentària també ha demanat que el govern rectifiqui la congelació de les pensions decidida per l'any 2011.

De la seva banda, els diputats del PSOE, PP, CiU i el PNB han dit "sí" a les recomanacions del Pacte de Toledo.

En el que sí que estan d'acord tots els partits és a millorar les pensions de viduïtat per als majors de 65 anys i ampliar la prestació per orfandat fins als 25. Aquest document no és de  compliment obligat per a l'executiu espanyol, que haurà de presentar el seu projecte de llei sobre la reforma de les pensions com a molt tard el 28 de gener.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut