La reforma constitucional i el procés català monopolitzen el primer diumenge de campanya

Actualitzat

En el tercer dia de campanya, tots els candidats a les eleccions generals del 20-D han aprofitat per parlar de la reforma de la Constitució, dels pactes postelectorals i del procés català. 

Sánchez vol posar al dia la Constitució

Orgullós i agraït de la Constitució del 78, Pedro Sánchez defensa que s'ha de posar al dia per garantir la unitat d'Espanya i que asseguri una convivencia que està en perill:

"Com a conseqüència del pols independentista. Nosaltres volem caminar de l'estat autonòmic a l'estat federal. En definitiva, reivindicar les singularitats que té Espanya i, per descomptat, la singularuitat de Catalunya en la nostra Constitució"

La candidata socialista per Barcelona parla d'actualitzar la Carta Magna apel·lant als sentiments.

"També estem parlant d'emocions. No sabem ser espanyol si no som catalans. Si algú no entén això no entén res. Per això volem una reforma que signifiqui competències, recursos per a aquestes competències, reconeixement i representació com pertoca. Per tant, sí, gràcies a la Constitució espanyola per aquests trenta-set anys de pau i democràcia, però ara necessitem una reforma en profunditat."

En el míting a Lleida, Miquel Iceta ha ironitzat recordant a qui donava per desaparegut el PSC que qui ha desaparegut és la federació de CiU i que Convergència ha hagut de canviar de nom. I ha tornat a ballar. Aquest cop, amb Teresa Cunillera, diputada per la demarcació durant sis legislatures i que no es torna a presentar.

El PP garanteix que no hi haurà dret a decidir en la Constitució

Els actes de celebració del dia de la Constitució han servit a Rajoy per dir que el text es pot reformar, però amb condicions:

"Tothom diu que cal reformar la Constitució, però tenen tots el mateix problema, que és que no se sap exactament què volen reformar de la Constitució. Jo no m'hi tanco, evidentment. Si algú vol fer un plantejament,  jo estic disposat a considerar-lo."

A Tarragona, Jorge Fernández Díaz ha afegit que en cap cas s'hi afegirà el dret a l'autodeterminació que vol l'independentisme:

"Espanya ni es trenca ni es ven. I, si alguns volen vendre, que es dediquin a vendre les seves seus embargades. Que en tenen per estona. I, si volen trencar, que trenquin les seves coalicions."

Fernández Díaz també ha atacat Carme Chacón quan parlava del govern de Veneçuela:

"La candidata del PSC, Carme Chacón, un dia sí i un altre també està dient el mateix que Maduro, el president de Veneçuela: 'Rajoy, plega, ets el culpable de tots els mals que tenim'."

Homs marca el procés constituent català com l'objectiu

Democràcia i Llibertat no ha commemorat dia de la Constitució, sinó que fa vuitanta-tres anys de l'obertura del Parlament. El 6 de desembre de 1932, Francesc Macià va pronunciar un discurs que Francesc Homs proposa que s'inclogui en el preàmbul de la futura Constitució catalana. El procés constituent a Catalunya és ara l'objectiu de la coalició, que descarta implicar-se en la reforma de la Carta Magna espanyola, encara que sí que assistirien a la ponència.

"'Aquests, ara, diuen que participaran en la ponència constitucional, per tant, potser s'ho plantegen. No, escolti, ja no estem  per la reforma de la Constitució espanyola. Nosaltres, a tots els espais on hi hagi oportunitat d'explicar que la independència pactada els convé més que no pas que no sigui pactada, ho aprofitarem pertot arreu"

Homs assegura que ara mateix hi ha més gent que ha votat a favor de la independència que no pas a favor de la Constitució.

Unió reclama el concert

Concert fiscal per a Catalunya i reconeixement de la realitat nacional. Són els dos punts que Unió vol incloure en la Constitució, però sense reforma, via disposició addicional. Duran diu que la proposta resoldria els eterns conflictes entre Catalunya i Espanya. Encara que als independentistes, admet, no els agradi.

"Si volen ser pragmàtics, sí que la podrien agafar com a pròpia, perquè és la única possibilitat. La seva no és possible. La meva és difícil, però és possible. Ara bé, un independentista coherent, si el que vol és trencar, entenc que no accepti la nostra."

Colau diu que mai ha celebrat la Constitució

Podem ha volgut exemplificar el seu discurs d'estat plurinacional amb un míting simultani en directe des de València, Santiago, Las Palmas i Madrid. Des de Barcelona, Ada Colau, ha dit que mai ha celebrat el dia de la Constitució:

"Ha sigut la ciutadania exemplar la que ha defensat amb el seu cos els dret socials en aquest país. I és a la ciutadania a qui li hem de donar les gràcies, no a la Constitució"

ERC no participarà en cap ponència constitucional

Des de la Seu d'Urgell, Marta Rovira ha deixat clar que Esquerra no participarà en cap ponència per reformar la Constitució espanyola, i ha marcat distàncies amb Francesc Homs:

"No participarem en cap comissió al Congrés espanyol ni al Senat. El nostre objectiu és arribar a un gran acord aquí per obrir les portes enormes d'un procés constituent en què entri tothom."

Ciutadans vol fer estudiar la Constitució a les aules

Albert Rivera ha dit que, en aquestes eleccions, Ciutadans guanyarà Artur Mas a Catalunya i que té un projecte per a Espanya que passa per capgirar l'educació.

"Ja n'hi prou de complexos del PP i del PSOE. De dir 'no, és que si posem l'estudi de la Constitució, de la lliberat i la igualtat a Catalunya Artur Mas s'enfadarà' per això. S'enfadarà perquè els catalans estudiarem el mateix que la resta d'espanyols"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut