Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, i Arturo de las Heras, autor de l'"Informe de situació de les emissions de CO2 al…
Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, i Arturo de las Heras, autor de l'"Informe de situació de les emissions de CO2 al món" (ACN)
Barcelona

La reactivació econòmica fa repuntar un 4% les emissions de CO2 a Catalunya

L'autor de l'"Informe de situació de les emissions de CO2 al món" afirma que "Espanya va en la direcció contrària" per les polítiques energètiques i les infraestructures que té

Actualitzat

L'Informe de Situació de les Emissions de CO2 al Món, de la Fundació Empresa i Clima, conclou que la reactivació econòmica ha fet repuntar un 4% les emissions de CO2 de les empreses catalanes subjectes a la Directiva Europea de Comerç d'Emissions. Les dades oficials del 2014 apunten als processos de cogeneració industrial i a les cimenteres com a responsables de l'augment, que ha trencat amb la tendència a la baixa que hi havia des del 2008. En el conjunt de l'Estat espanyol, les emissions han augmentat un 7%.

El 2014, Catalunya representava el 14,7% de les emissions sotmeses a la directiva europea a tot l'Estat, amb 13,5 milions de tones de CO2. És la quarta comunitat que més n'emet, per darrere d'Andalusia, Astúries i Galícia, tot i ser la segona amb un major nombre d'indústries sota la directiva europea, 132. Al llarg del 2014, Espanya va emetre 130 milions de tones de CO2, fet que suposa vuit tones més que el 2013.

Les 132 empreses catalanes sotmeses a la directiva europea van suposar el 31% de les emissions totals de Catalunya l'any 2013, i els autors han destacat que el 69% restant són emissions difuses, és a dir, les emissions produïdes per altres activitats, com el transport, els residus o les llars. Arturo De las Heras, autor de l'informe, ha assenyalat que "s'està més actiu des del punt de vistes de polítiques" en les emissions difuses, amb iniciatives com la renovació de la flota d'automòbils cap a models menys contaminants, que no amb les indústries.

"Espanya va en la direcció contrària", per les polítiques energètiques i les infraestructures que té, segons l'autor de l'informe. De las Heras considera que, a curt termini, serà difícil reduir les emissions de CO2 a l'Estat. En el mateix període les emissions al conjunt d'Europa es van reduir un 2%. El país més emissor va ser Alemanya, amb un 21,2% del total, seguit del Regne Unit, amb el 12,8%. Espanya va ser el sisè país amb més emissions, amb un 7,2% del total de les emissions europees.

A la resta del món, l'any 2013 els Estats Units i la Xina continuaven liderant les emissions de diòxid de carboni a nivell global, i conjuntament emetien el 43,8%. Mundialment, les emissions d'aquest gas van augmentar un 2,2% respecte el 2012, el que implica que, des del 1990, s'hagi registrat un creixement acumulat del 56,1%. El país del món amb més emissions de CO2 per càpita és Qatar, amb 33,38 tones per persona i any. Aquesta xifra contrasta amb la mitjana europea -8,8 tones per persona i any-, l'espanyola -6,88 tones- i la catalana -5,7 tones-.

Anar al contingut