Barcelona, Catalunya

La queixa del lector: "Més enfadat que un gínjol de Sant Gervasi"

Tot i que el titular sembli una mofa, no ho és. Si el ginjoler del carrer Arimon de Sant Gervasi parlés, ens diria que es troba enfadat a causa de les actuacions que s'estan portant a terme en el seu emplaçament.

Actualitzat
En el barri de Sant Gervasi de Barcelona s'hi troba un arbre bicentenari: el ginjoler del carrer Arimon, un arbre molt estimat pel seu veïnat, però no tant per qui prefereix edificar en el solar on es troba.

I és que l'Ajuntament de Barcelona va adjudicar el solar a dependències socials, "justament en el lloc on s'estenen la major part de les arrels d'aquest arbre, que és l'arbre més sostenible que hi ha, no necessita gairebé aigua i pot resistir les sequeres, perquè estén les arrels llargament i profundament, en aquest cas, fins al carrer de Berlinès, antiga riera", ens explica una veïna que s'ha posat en contacte amb el 3cat24.

Aquest acord municipal, doncs, va encetar un enfrontament entre l'administració local i els veïns que defensen la preservació de l'arbre, els quals sempre han comptat amb el suport d'experts i assessors en botànica, qui han fet un diagnòstic de l'estat de l'arbre i han vist les amenaces que pot patir. Així, s'ha comprovat que l'arbre tindria greus problemes si se li posen estructures de formigó a prop, i podria provocar-ne la mort precoç.

La veïna continua dient-nos que "a més d'injectar uns tubs de ferro de dos metres de profunditat amb formigó, que compactarà definitivament el terra i impedirà el necessari airejament de les arrels, han fet una rasa molt a prop del ginjoler on ja es veuen les arrels tallades."

El ginjoler de Sant Gervasi, catalogat com a arbre d'interès local, és un arbre especial, molt difícil de trobar i un dels darrers ginjolers que es troben a Europa. Precisament per aquesta condició, els veïns no volen abandonar el tema i clamen ajuda davant de qualsevol adversitat que el malmeti.

La darrera ens la dóna a conèixer aquesta veïna, en la qual "el ginjoler ha començat a mostrar que patia. Un cop del camió municipal li va trencar unes quantes branques de la copa i, de sobte, l'arbre va començar a inclinar-se perillosament cap al carrer. Aleshores, els tècnics municipals van començar una poda radical en un moment desaconsellat -l'estiu- i amb uns mètodes molt discutibles. Probablement, si l'arbre sobrevisqués a la destrucció de les arrels, mai no tornaria a tenir la seva forma originària."

Actualment, les obres no s'han aturat i els prop de 1.400 veïns continuen insistint per escrit que aquest emplaçament s'anomeni Plaça del Ginjoler i s'alliberi d'excavacions i edificacions innecessàries.


 _______________________________________________________________________________________________________

Tens alguna queixa semblant i vols que ens en fem ressò? Registra't a El meu 3cat24 i publica-la tu mateix o bé escriu-nos a elmeu3cat24@tv3.cat.

Aquí pots llegir altres queixes, denúncies i reivindicacions que hem rebut:




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut