Imatge d'arxiu: manifestants tallen la C-12 (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu: manifestants tallen la C-12 (Foto: ACN)
Catalunya

La queixa de la setmana: "No a la renovació del permís de la central d'Ascó"

Tanquem les Nuclears fa una crida a la resistència social perquè no es renovi el permís d'explotació de la central d'Ascó, una central que consideren antiga i perillosa.

Actualitzat
Els integrants de la plataforma ciutadana Tanquem les Nuclears 100% renovables es defineixen, al Facebook, com a persones compromeses amb una doble tasca. D'una banda, aconseguir un tancament urgent i progressiu de les centrals nuclears en funcionament, i de l'altra, avançar cap a la creació d'un sistema energètic que es basi en els criteris del que s'anomena una "nova cultura de l'energia". És a dir: "l'estalvi i l'eficiència com a via per reduir l'espectacular malbaratament energètic dels països rics com el nostre i la creació d'un sistema de subministrament energètic a partir de fonts 100% renovables".

El pròxim 1 d'octubre, el govern central haurà de decidir si renova o no el permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre. Segons aquesta plataforma, Ascó és una central "amb deficiències d'estructura que ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers quatre anys. El més greu, el 26 de novembre del 2007, amb una fuita massiva de partícules radioactives que va contaminar els edificis i l'entorn, fins a arribar a la costa. La direcció de la central i el Consell de Seguretat Nuclear van amagar la contaminació durant més de quatre mesos, posant en perill el medi ambient i la salut de la població, fins que Greenpeace va denunciar el que havia passat. Encara s'han de depurar les responsabilitats legals.

A més, Ascó està construïda sobre un terreny inestable, la qual cosa, augmenta el perill.

La catàstrofe de Fukushima al Japó ha suposat una nova demostració de fins a quin punt un accident nuclear esdevé una catàstrofe permanent: durant dècades la vida resulta afectada, la població ha de ser desplaçada i la contaminació es dispersa a milers de quilòmetres, afectant l'aire, l'aigua i els aliments. A Catalunya ja vam tenir un seriós advertiment l'octubre del 1989, amb l'accident nuclear de Vandellòs 1.

Ascó funciona des de fa 29 anys i deixarà com a llegat un mínim de 1.300 tones de residus radioactius que s'hauran de mantenir en un lloc segur, ja que emetran radiació durant milers d'anys. Cada any que funciona, la central afegeix unes 50 tones més d'aquests residus als que ja existeixen.

L'electricitat que produeix Ascó pot ser substituïda per la que generen altres tecnologies que no són tan perilloses: centrals de cogeneració amb gas, hidràuliques, eòliques, solars o geotèrmiques. De fet, les nombroses vegades que la central ha estat aturada no s'ha notat en el subministrament elèctric".

Per tot això, des de la plataforma Tanquem les Nuclears 100% Renovables es demana que no es concedeixi la renovació del permís de funcionament d'Ascó, l'1 d'octubre del 2011.


Coneixes algun cas similar? N'ets un dels afectats? Tens alguna experiència semblant i vols explicar-la?
Deixa un comentari i digue-hi la teva!
______________________________________________________________________________

Tens alguna queixa semblant i vols que ens en fem ressò? Registra't a Elmeu3cat24 i publica-la tu mateix o bé escriu-nos a Elmeu3cat24@tv3.cat.

Aquí pots llegir altres queixes, denúncies i reivindicacions que hem rebut:


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut