Madrid

La pujada de l'IVA fa saltar molts productes del tipus reduït del 8% al nou general del 21%

La pujada de l'IVA entrarà en vigor l'1 de setembre. No serà fins llavors per no perjudicar el turisme.

Hi ha productes i serveis que passen del tipus reduït actual del 8% al 21. Un salt de 13 punts de cop que afecta: cultura, espectacles, serveis funeraris, serveis de bellesa i les obres d'art.

I a partir del 2013, la compra de vivenda es gravarà amb el 10%, en lloc del 4 actual.

RedaccióActualitzat
El Butlletí Oficial de l'Estat publica el pla d'ajustos aprovat pel govern espanyol. És la tisorada més gran de la història de la democràcia i pretén estalviar 65.000 milions d'euros.

El paquet de mesures afecta funcionaris, aturats, horaris comercials i llei de costes, entre d'altres. Però la mesura estrella ha estat l'augment de l'IVA. Aquest divendres es van concretar alguns punts i, ara, amb la publicació del BOE se'n poden saber més detalls.

La pujada de l'IVA entrarà en vigor l'1 de setembre. No serà fins llavors per no perjudicar el turisme.

L'IVA superreduït queda igual, en el 4%, que s'aplica als aliments bàsics, material escolar o productes culturals. L'IVA reduït passa del 8 al 10%. I el tipus general se'n va fins al 21%, just la mitjana europea, però molt per damunt de països com Alemanya o França.

Del reduït al general

La sorpresa ha vingut amb la lletra petita; s'han canviat de categoria tot de serveis i productes que eren al grup de l'IVA reduït, i ara passen a la categoria general. Un salt de 13 punts.

Pendents de la llista oficial, i segons explica el Ministeri d'Hisenda, els productes que salten de categoria són, per exemple: les flors, les entrades d'espectacles (als teatres públics no els afecta) o esdeveniments esportius, serveis funeraris, serveis de bellesa, o les obres d'art.

La compra d'habitatge, del 4 al 10%

I a partir del 2013, la compra d'habitatge es gravarà amb el 10%, en lloc del 4 actual.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, assegura que s'han vist obligats a fer les retallades per les condicions que ha imposat la Unió Europea. I promet que, quan puguin, compensaran.

Més mesures

La tisorada del govern del PP afecta més camps. S'apuja també la retenció sobre els rendiments de les activitats a professionals i autònoms. Passa, en concret, del 15 fins al 21%. La mesura serà, en teoria, temporal, fins al desembre del 2013.

També es reforma l'administració local, que aprima els ajuntaments i reforça el paper de les diputacions. Tot plegat, per aconseguir una administració transparent i més barata.

S'aprova la retallada que afectarà els funcionaris. No tindran paga extra de Nadal, però falta veure com s'aplicarà a Catalunya, on ja s'han fet retallades. A més, els funcionaris perdran gran part dels dies de lliure disposició que tenen durant l'any.

Vistiplau també del Consell de Ministres a un grapat de canvis per liberalitzar els horaris comercials. Es podran fer rebaixes en qualsevol moment de l'any, els comerços de menys de 300 metres quadrats podran obrir sempre que vulguin, s'amplien els horaris d'obertura dels dies feiners, i el nombre de festius que es permetrà obrir.

Finalment, el govern espanyol ha aprovat dotar amb 18.000 milions un nou fons d'ajuda a les comunitats autònomes que es desviïn dels seus objectius de dèficit.

Una onada de reformes i retallades que ja han provocat protestes al carrer. Els sindicats preparen una gran mobilització per al dijous 19 de juliol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut