Un home fuma cànnabis a Londres en una imatge d'arxiu (Reuters)
Un home fuma cànnabis a Londres en una imatge d'arxiu (Reuters)

La producció i el comerç d'opi i cocaïna arriben a màxims històrics

L'ONU també alerta de l'expansió de les drogues sintètiques i l'augment de les morts per consum de droga

Juli RodésActualitzat

La producció d'opi i cocaïna i el comerç mundial d'aquestes dues drogues estan en màxims històrics.

Així ho constata l'últim Informe Mundial sobre Drogues de Nacions Unides, presentat aquest dimarts.

Angela Me, coordinadora de l'informe, ha declarat a Viena que "des que vam començar a monitoritzar la situació no havíem vist mai un nivell com aquest de producció".

L'opi, la droga més letal

Sobre l'opi, Me ha explicat que, entre 2016 i 2017, la producció mundial va augmentar un 65 per cent, fins arribar a les 10.500 tones, la xifra més alta des de principis d'aquest segle.

Se sap, a més, que el 90 per cent d'aquesta quantitat rècord procedeix de l'Afganistan.

 

Es dona la circumstància que l'opi és la matèria primera de les drogues més letals, com l'heroïna i la morfina i diversos succedanis sintètics.

Són substàncies que sovint causen la mort per sobredosi, però també per les infeccions (com l'hepatitis C o el VIH) derivades de la forma com es consumeixen, mitjançant xeringues.

Es calcula que les drogues derivades de l'opi causen tres quartes parts de les morts per consum de droga.

La cocaïna s'expandeix a Àsia

Sobre la cocaïna, l'ONU explica que el 2016 la producció mundial també va arribar a un nivell rècord, d'unes 1.410 tones.

 

L'augment de producció va anar aparellat a un augment del consum als Estats Units i Europa i a l'expansió al mercat asiàtic.

"És preocupant que el mercat estigui arribant també a Àsia. Àsia és un lloc on la cocaïna és relativament nova i a l'hora d'aplicar la llei no són tan hàbils per reconèixer-la ni per atrapar els traficants."

El nombre de consumidors mundials es manté

L'única dada positiva enmig d'aquest panorama, assenyala l'ONU, és que, malgrat tot, la xifra global de consumidors no ha augmentat: s'ha mantingut al voltant dels 275 milions de persones, que són aproximadament el 5,6 per cent de la població adulta del planeta.

El cànnabis, la droga més consumida

Del total de consumidors de droga del món, uns 192 milions opten pel cànnabis. 53 milions consumeixen opiacis i opioïdes. I uns 18 milions de persones consumeixen cocaïna.

Gairebé mig milió de morts per la droga

L'Informe Mundial sobre Drogues de l'ONU alerta també de l'augment de les morts pel consum d'aquestes substàncies. 

Des de l'any 2000 fins al 2015, les morts causades per la droga han augmentat un 60 per cent, que l'ONU atribueix, en bona part, a la proliferació d'analgèsics i tranquil·litzants il·legals i a l'aparició de noves substàncies.

En concret, es calcula que el 2015 van morir a causa del consum de drogues unes 450.000 persones.

ARXIVAT A:
Drogues
Anar al contingut