La producció d'oliva caurà fins la meitat a les Terres de l'Ebre
La producció d'oliva caurà fins la meitat a les Terres de l'Ebre

La producció d'oliva es reduirà a la meitat a les Terres de l'Ebre

El sector confia que la caiguda de la collita d'oliva es compensi per un increment de preus de l'oli

RedaccióActualitzat

La collita d'oliva caurà fins la meitat a les Terres de l'Ebre. L'extrema sequera portarà una producció d'entre el 40 i el 60% menys a les dues comarques pioneres en producció oleícola: Baix Ebre i Montsià.

Davant d'aquesta nova caiguda de la producció, els preus de l'oli s'incrementaran com els de l'any passat. El sector confia que aquest augment dels preus compensi la davallada de la producció. El gerent de la cooperativa oleícola Soldebre, Pere Albacar, comenta aquesta relació:

"A l'haver-hi menys producció, els preus de la matèria primera pujaran. Seran similars als de l'any passat, que ja eren prou alts."

L'oli que es ven a l'engròs a les grans distribuïdores pot arribar als 3.200 euros la tona. El verge extra pot superar més de 4.000 euros. Fins i tot, alguns tipus d'oli podrà pujar encara més.

Reducció d'un 10% de la collita al global de Catalunya

Al conjunt de Catalunya, la reducció de la collita serà menor, del 10%, i, segons la previsió, no s'acostarà a les 28.000 tones. L'any passat es van collir només unes 18.000 tones.

El canvi climàtic també influeix en el cultiu. El responsable d'Economia Agrària i coordinador de les Terres de l'Ebre d'Unió de Pagesos, Hilari Curto, afirma que aquest és un problema que pot allargar-se:

"Els arbres estan tocats, no tenen temps a recuperar-se. S'allargarà a l'any que ve, el fet que l'arbre no hagi desat, podem dir que l'any que ve tampoc hi haurà una gran collita."

 

Anar al contingut