Rovellons
Rovellons (Foto: ACN)

La producció de bolets supera de llarg les expectatives que s'havien fet al començament de la temporada

Es calculava que hi hauria entre 20 i 40 quilos de bolets per hectàrea però al final de la temporada s'ha arribat fins als 85 quilos. La producció ha estat irregular i encara no es pot determinar quins bolets s'han produït més. Tot i així, la producció de rovellons ha estat força elevada i de molt bona qualitat.

RedaccióActualitzat
La producció de bolets d'aquesta temporada ha superat de llarg les previsions que s'havien fet. Just abans de començar la temporada, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) calculava que a cada hectàrea hi podria haver entre 20 i 40 quilos de bolets. Ara, quan s'està apunt d'acabar la tardor, la producció ha arribat fins als 85 quilos de bolets per hectàrea quan la mitjana de producció se situa al voltant dels 50 quilos. El micòleg del CTFC Juan Martínez ha explicat que els resultats es deuen a les abundants pluges i al poc fred durant els mesos de setembre i octubre. Martínez ha explicat que les previsions es fan considerant les pluges dels mesos d'estiu i les prediccions a llarg termini dels mesos següents.

La major producció de bolets s'ha concentrat a les zones del Prepirineu, la Catalunya Central i la serra Prelitoral, mentre que al Pirineu la temporada ha estat més curta i amb una producció més baixa, entre 40 i 45 quilos de bolets per hectàrea. Segons el micòleg del CTFC, a la resta de zones la temporada ha estat "molt bona i en algunes zones s'han arribat a produir una mitjana entre 120 i 250 quilos de bolets per hectàrea".

Martínez explica que és difícil determinar quines han estat les varietats de bolets que més s'han produït aquest any perquè encara queden dades per analitzar. Tot i això, ha afirmat que la producció de rovellons ha estat "bastant important i de molta qualitat". El micòleg també diu que la producció ha estat irregular perquè en algunes zones se'n trobaven molts i en altres no n'hi havia.

Aquesta també ha estat la primera temporada que ha funcionat el carnet de boletaire al Paratge Natural d'Interès de Poblet, que ha acreditat unes 2.000 persones per collir bolets. El CTFC han impulsat aquesta mesura per poder gestionar el nombre de boletaires i optimitzar la producció de bolets. Martínez explica que s'haurà de tenir en compte l'opinió dels usuaris per millorar algunes coses i extrapolar aquelles mesures útils cap a altres territoris de Catalunya.

Vinculat amb el control de la producció boletaire, al Solsonès va sorgir una iniciativa privada que consistia a fer pagar una taxa per collir bolets en una finca. El propietari del terreny, Josep Pintó, explica que en total 112 persones han pagat els 10 euros que demanava, i gairebé la meitat d'aquestes persones han passat pel seu hotel i el seu restaurant. Pintó ha valorat de manera positiva la mesura i ha dit que tan sols s'han atrapat 11 persones que es van colar a la finca, molt menys dels que s'esperava. A hores d'ara, només es troben alguns bolets a la serralada Prelitoral.

Anar al contingut