Victòria Anna a la incubadora pocs minuts després de nèixer
Victòra Anna va ser el primer nadó nascut "in vitro" a Espanya
Barcelona

La primera nena proveta catalana fa 30 anys

En aquest 30 anys l'eficàcia dels tractaments de fertilitat s'ha multiplicat per quatre i el perfil de les dones que s'hi sotmeten ha canviat de forma considerable

RedaccióActualitzat

El primer nadó nascut amb una tècnica de fecundació "in vitro" a Espanya ja ha fet 30 anys. Victòria Anna va néixer a la clínica Dexeus de Barcelona el 12 de juliol de 1984.

Com en molts naixements, la seva arribada va fer feliços els seus pares, però també tot l'ampli equip mèdic que el va fer possible. Al capdavant de l'equip científic, els doctors Anna Veiga i Pere Barri.

En aquests 30 anys s'ha fet un pas de gegant en l'ús de tècniques de reproducció assistida i de fecundació. Es calcula que al món hi ha 5,5 milions de persones que han nascut gràcies a alguna tècnica de reproducció assistida.

Segons les últimes dades que ha fet públiques la Conselleria de Salut de la Generalitat, el nombre de nadons nascuts per fecundació "in vitro" a Catalunya s'ha multiplicat per cinc entre el 2001 i el 2010: ha passat de 1.227 a 6.061. En termes globals es calcula que el 3,7% dels nadons catalans vénen al món gràcies a tècniques de reproducció assistida.

Tractaments més eficaços

El que als anys 90 es veia com una tècnica difícil, de resultat incert i lluny de l'abast de la majoria de les parelles, ara s'ha normalitzat i s'ha guanyat en eficàcia.

En l'actualitat, depenent de la tècnica aplicada i del perfil de la dona que se sotmet al tractament, s'aconsegueix una taxa d'èxit del 60 per cent. També s'ha reduït el risc de tenir embarassos múltiples perquè hi ha un major control de les hiperestimulacions ovàriques.

Canvi al model de família

L'evolució tècnica ha vingut acompanyada de canvis socials i del model de família. Als anys 80, les dones que recorrien a la fecundació "in vitro" eren dones que vivien en parella i que feia anys que intentaven tenir fills de forma natural sense èxit. Ara, les usuàries de les clíniques de fertilitat són, cada vegada més, dones soles o amb parella femenina.

Mares més grans

L'edat mitjana de les pacients dels tractaments de fertilitat ha augmentat fins als 37 anys, i és que el 42,8% de les dones que se sotmeten a aquestes teràpies tenen més de 40 anys.

El retard en l'edat que les dones trien per tenir fills complica la seva capacitat reproductiva. Per aquest motiu, ja hi ha dones que decideixen congelar els seus òvuls quan encara són joves per poder-se quedar embarassades més endavant, quan vulguin ser mares.

Anar al contingut