Les autoritats a la terrassa de la residència de gent gran de l'antic hospital d'Olot que està en obres. Imatge d'aquest 25 de juliol…
Les autoritats a la terrassa de la residència de gent gran de l'antic hospital d'Olot que està en obres. Imatge d'aquest 25 de juliol del 2017. Pla general. (horitzontal)

La primera fase d'obres a la residència de gent gran de l'antic hospital d'Olot finalitzarà aquesta tardor

ACN Olot.-La primera fase d'obres de la residència de gent gran que hi ha a l'antic hospital d'Olot està previst que finalitzi aquesta tardor amb un cost de 441.000 euros. Els treballs, que van començar la primavera passada, se centren a la primera planta amb la construcció d'una nova cuina, una sala polivalent i la primera unitat de convivència amb capacitat per a 17 residents. A més a més, s'està acabant de construir una terrassa a la part interior d'aquesta mateixa planta. Les millores s'emmarquen amb un canvi de model d'atenció, pioner a Catalunya, per tal que l'usuari se senti com a casa podent prendre decisions en el seu dia a dia. L'obra global té un cost de 3 milions d'euros i es preveu que les sis fases projectades finalitzin el 2019. L'alcalde ha recordat que les obres volen dignificar un espai que compta amb 65 places ubicat en un edifici de fa més de 700 anys.

Les obres estan anant a bon ritme i la previsió és que aquesta primera fase finalitzi després de l'estiu. Els treballs se centren en la primera planta, on s'ha construït una cuina nova, una sala polivalent i un menjador i la primera unitat de convivència amb capacitat per a 17 residents. Alguns compartiran habitacions i d'altres estaran sols, segons ha detallat la directora tècnica de la residència Sant Jaume, Mar Roca. Amb un cost de 441.000 euros, aquesta primera fase s'ha finançat amb fons de la Fundació Antic Hospital Sant Jaume i també del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que hi ha aportat uns 140.000 euros. Aquesta última partida prové del conveni amb 'La Caixa' en la convocatòria anual de projectes d'obra social que promoure les fundacions hereves de les antigues caixes d'estalvi. La consellera Dolors Bassa ho va anunciar fa uns mesos en una visita a les instal·lacions i es va comprometre a destinar-hi més recursos amb aquesta fórmula fins a l'any 2018.El gerent de la Fundació antic Hospital Sant Jaume, Josep Maria Padrosa, ha recordat que les millores a l'edifici inclouen sis fases amb un cost estimat d'uns 3 MEUR. La previsió és que els treballs estiguin acabats el 2019. La segona fase se centrarà en reestructura l'escala i també en actuar a l'entrada principal -que se situarà al pati de l'antic hospital que dona al carrer-. També es millorarà la seva accessibilitat. Les altres fases pendents consistiran bàsicament en reformar la segona planta -on hi havia hagut la zona de rehabilitació de l'antic hospital-, on hi aniran la resta de llits. Pel que fa a la tercera i quarta planta, aquestes quedaran pendents de reformar i serà un espai que es reservarà per a una possible ampliació si és que en un futur es creu necessari i que permetria arribar a un total de cent places. Es calcula que el centre podria acollir un total de 100 residents, si bé en els pròxims anys es mantindrà en les 64 places actuals. L'alcalde de la ciutat i president del Patronat de l'antic Hospital Sant Jaume, Josep Maria Corominas, ha assenyalat que les millores també vindran acompanyades d'un "canvi de model d'atenció". Ho ha resumit dient "no és estar en una residència, esperant que s'acabi tot, sinó que és viure en un espai on els usuaris tindran capacitat de decisió". I ha afegit que les unitats afavoreixen "una millor convivència i relacionar-se" amb els altres, un model que les grans residències no poden oferir. Aquestes unitats permeten per exemple que el resident pugui fer-se un cafè o una torrada o si vol plantes i fotos a l'habitació. Aquest dimarts s'ha fet una visita d'obres que ha coincidit amb el dia de Sant Jaume. Amb motiu d'aquesta festivitat, s'ha fet un reconeixement als treballadors i un dinar amb els residents.

Anar al contingut