Barcelona

La primavera arriba amb fred polar, vent i neu

Ja ha arribat la primavera i ho ha fet, sorprenentment, amb aires hivernals. Les temperatures han baixat en picat i neva a molts punts del país. El fred, a més, ve acompanyat de fortes ratxes de vent polar que ja han tingut conseqüències, sobretot al Pirineu de Lleida. La Generalitat ha ampliat l'alerta del pla Neucat a set comarques, amb especial atenció a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. La carretera C-28 al port de la Bonaigua està tallada. A la demarcació de Lleida calen cadenes en quinze carreteres i també s'han de fer servir a la collada de Toses.

Actualitzat

L'entrada de vent del nord a Catalunya ha portat neu a diversos punts del país, i davant del risc que això comporta es manté activada la fase d'alerta del pla Neucat, que s'ha ampliat a set comarques de muntanya, perquè les prediccions indiquen que s'acumularan gruixos de neu de més de 2 centímetres en cotes superiors als 500 metres. A la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà s'han afegit aquest migdia l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, la Cerdanya i el Ripollès.

Pel que fa als problemes de trànsit, a la Vall d'Aran la carretera C-28 està tallada al port de la Bonaigua. En els accessos en aquest port s'han d'utilitzar cadenes, situació que es repeteix en diversos trams d'onze carreteres més, com la BV-4024 al coll de Pal, la C-142b a Naut Aran i l'N-152 a la collada de Toses.

A la Nacional 230 està prohibida la circulació de camions articulats de Vilaller fins a França, i a la mateixa carretera cal utilitzar cadenes als accessos al túnel de Vielha, per les plaques de glaç i per la neu que el torb diposita sobre la calçada. En cotes més altes, com a l'estació d'esquí de Vaquèira, s'han acumulat gruixos de fins a 65 centímetres de neu nova.

Un temporal ben rebut pel sector turístic, però no per la pagesia

La nevada al Pirineu ha estat valorada molt positivament pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Al seu parer, el temporal de neu que ha arribat al Pirineu lleidatà en les últimes hores garanteix l'èxit del final de la temporada d'esquí per Setmana Santa. Al mateix temps, s'asseguren les reserves d'aigua per a la pràctica d'esports d'aventura.

No estan tan contents els pagesos de Lleida, perquè els fruiters ja havien florit i tenen por que les gelades arruïnin la collita.


Continua bufant el vent

El vent continuarà bufant amb força a bona part del país, sobretot als Pirineus, l'Empordà i la vall de l'Ebre, on ahir es van registrar ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora. Els bombers han fet una trentena de sortides pels problemes que ha originat, sobretot a l'àrea de Barcelona. A les comarques del nord-est les precipitacions podran ser en forma de xàfec i de neu granulada o calamarsa intensa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut