Madrid

La prima de risc dels bons espanyols registra un nou rècord en 249 punts bàsics

La prima de risc dels bons espanyols a 10 anys enfront dels seus homòlegs alemanys assoleix un nou rècord en tocar els 249 punts bàsics, el màxim des de la creació de l'euro el 1998, segons dades de Bloomberg. Aquest increment obeeix al fet que la rendibilitat del deute espanyol amb venciment el 2020 ha continuat a l'alça en el mercat secundari i ha superat el 5,20 per cent, el nivell del juliol del 2002. En canvi, el rendiment dels bons alemanys baixava dues centèsimes i se situava en el 2,681 per cent.

Actualitzat
"El context segueix sent de volatilitat elevada, i es mantenen els motius pels quals el mercat de deute sobirà no aconsegueix calmar-se", segons l'analista de CM Capital Markets Julián Benavente, que ha afegit que els inversors estan penalitzant "la falta de rapidesa o flexibilitat per part del Banc Central Europeu" per prendre noves mesures.

Altres experts han precisat que els missatges de tranquil·litat de les autoritats europees, com el manteniment de l'import del fons de rescat europeu, i espanyoles no han aconseguit frenar els atacs al mercat de deute. A més, han afegit que a la situació general s'hi ha afegit la possibilitat que rebaixin la qualitat creditícia a Itàlia, que avui ha col·locat deute per import de 10.500 milions d'euros.

Pel que fa a l'evolució del deute d'altres països -als Estats Units és festiu perquè se celebra el Dia d'Acció de Gràcies-, el rendiment del deute irlandès pujava onze centèsimes, fins al 8,756 per cent, i l'interès dels bons italians creixia set centèsimes i se situava en el 4,387 per cent.

Els títols a deu anys de Portugal, l'endemà de la vaga general, augmentaven l'interès sis centèsimes, fins al 6,859 per cent, mentre que els grecs rebaixaven el seu rendiment vuit centèsimes, fins a l'11,66 per cent.

El cost de les assegurances d'impagament de deute ("credit default swap" o CDS) per cobrir la possibilitat d'impagament de 10 milions de dòlars en bons a 10 anys relatius a Espanya se situava a aquesta hora en 303.520 dòlars, mentre que els CDS grecs es negociaven a 986.630, els irlandesos a 548.240 i els portuguesos a 456.470.
Anar al contingut