La seu d'Unió Mallorquina, al carrer Sindicat de Palma
Els escorcolls a la seu d'Unió Mallorquina a Palma es van fer divendres.
Palma

La presumpta captació irregular de vots està darrere de l'escorcoll a la seu d'Unió Mallorquina a Palma

Agents de la policia judicial del grup de delictes econòmics han escorcollat aquest matí la seu d'Unió Mallorquina, al carrer Sindicat de Palma, sota la supervisió de la Fiscalia Anticorrupció. La intervenció ha estat fruit d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per un presumpte cas de finançament irregular del partit. En aquest cas, les investigacions se centrarien en una presumpta captació irregular de vots en l'àmbit municipal en les últimes eleccions. Es tractaria de persones que cobrarien sous d'empreses públiques per treballar per al partit. Per ara, les investigacions parlen de la contractació d'una vintena d'informadors mediambientals perquè, a l'hora de la veritat, fessin la funció de captar afiliats per al partit.

Actualitzat
Unió Mallorquina formava part del Govern Balear fins l'any passat, quan tots els seus consellers van ser cessats pel president Antich arran de diferents casos de desviament de fons públics al partit. Miquel Nadal, successor de Maria Antònia Munar al capdavant de la formació i implicat en altres sumaris de corrupció, seria el màxim responsable de la trama.

En l'escorcoll hi han participat els fiscals anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán, que han arribat a la seu d'UM al voltant de les nou del matí. A la seu del partit, aquest matí ningú ha respost al telèfon i el responsable de la formació tampoc no ha atès les trucades dels seus telèfons mòbils.

"Operació Picnic"

Fins al moment, les investigacions en el marc de l'"operació Picnic", que és com ha estat batejada, han apuntat que Unió Mallorquina va contractar una vintena d'informadors mediambientals a través de l'Institut Municipal de Formació Ocupacional i Treball perquè, en realitat, fessin la funció de captar afiliats per al partit de cara a les eleccions municipals de 2007.

Ara, la perquisició se centra en si es van cometre delictes de malversació de fons públics i prevaricació en la contractació d'aquests treballadors. Per ara, s'han registrat tres detencions.

UM es mostra "serena" però lamenta el soroll de l'operació

Al cap d'unes hores, qui ha parlat ha estat el vicepresident del partit, Miquel Munar, que ha demanat a la justícia que "redueixi l'impacte mediàtic" de les seves investigacions. Munar lamenta que es tracti "tots els militants com uns delinqüents" quan el presumpte cas de corrupció afecta els antics dirigents d'UM, és a dir, a l'etapa anterior a què Josep Melià es fes càrrec de la presidència del partit. De fet, Munar ha subratllat que cap dels detinguts, fins ara, és militant de la formació.

Finalment, el vicepresident d'UM ha assegurat que el fet que "a noranta dies de les eleccions" el partit pateixi un registre a la seva seu, a causa d'unes sospites que ha qualificat "de poca substància", és una cosa que ha de fer reflexionar la formació. La primera oportunitat de fer-ho la tindran el proper dilluns, dia en què s'han convocat els màxims òrgans de direcció.



Anar al contingut