Barcelona

La presó Model ja no rebrà reclusos d'aquí a quinze dies i tancarà al juny

RedaccióActualitzat

El govern ja ha posat data al tancament de la presó Model de Barcelona. Segons ha pogut avançar TV3, al juny quedarà tancada i s'haurà fet el trasllat de presos a un altre centre. Perquè això sigui possible, el dia 6 de març deixaran d'arribar-hi presos, abans del que en un principi havia anunciat el govern.

El tancament d'aquest centre penitenciari, que té més d'un segle d'història al cor de Barcelona, s'ha anunciat en anteriors legislatures però no s'havia fet realitat.

Tot que i estan d'acord amb la decisió del govern de tancar la Model, els sindicats consideren que no s'hauria de materialitzar fins que no s'hagi construït el centre que l'ha de substituir, a la Zona Franca. Aquest equipament, però, no estarà en funcionament fins al 2025, segons la previsió de Justícia.

La Generalitat, que aquesta tarda presenta el mapa de presons de Catalunya, també ha anunciat el tancament de Wad-Ras i Trinitat Vella, tot i que en aquest cas el termini és més llunyà:

Les presons de Wad-Ras i Trinitat Vella tancaran abans de vuit anys

Cronologia del tancament

Actualment a la Model hi ha 929 presos que aniran deixant el centre en els propers mesos progressivament.

Aquest dimarts es faran els primers moviments de presos de Brians 1 i Brians 2 cap a d'altres centres. El dia 6 de març serà el darrer dia que entrin preventius a la Model, i a partir d'aquesta data ingressaran directament a Brians 1. El 20 d'abril es produirà el tercer moviment i es farà progressivament del centra del carrer Entença cap a Brians 1 i Trinitat. Està previst que a principis de maig, només hi quedarà la meitat de la població actual a la Model, al voltant de 500 persones.

Una de les peces clau per al tancament de la Model i la reubicació dels interns és Mas d'Enric, a les comarques de Tarragona. Es tracta d'un centre nou, inaugurat ara fa un any i tres mesos que actualment està al 37,1% d'ocupació. Entre abril i setembre, el centre penitenciari Mas d'Enric obrirà progressivament el sisè, el setè, el vuitè i el novè mòdul i els ocuparan 449 interns procedents fonamentalment de Ponent i de Brians 1.

La entrega de les claus a l'Ajuntament de Barcelona està prevista pel mes de juny.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut