"The Wall Steet Journal" creu que es tracta d'uns comicis plebiscitaris per declarar la independència.
"The Wall Steet Journal" creu que es tracta d'uns comicis plebiscitaris per declarar la independència.

La premsa internacional opina sobre l'avançament de les eleccions

"The Wall Street Journal" i altres mitjans veuen les eleccions com un "referèndum per declarar la independència"

RedaccióActualitzat

Les eleccions anticipades del 27 de setembre "estaran estructurades per servir com un referèndum per declarar la independència d'Espanya", segons "The Wall Street Journal". El diari nord-americà informa del pacte entre CiU i ERC per avançar les eleccions i el defineix com un "desafiament directe" al govern espanyol.

Pel rotatiu britànic "Financial Times", el 27-S "augmentarà la preocupació sobre l'estabilitat política a la quarta economia de l'Eurozona", Espanya, on les forces polítiques tradicionals, diu, han de fer front a uns "reptes sense precedents" per l'ascens de l'independentisme, de Ciutadans i de Podem. "Els líders catalans esperen que les eleccions del setembre serveixin com gairebé un referèndum sobre la independència, amb cada vot per un partit pro independència comptat com un vot per a la creació d'un nou estat català", explica el "Financial Times", en la mateixa línia que "The Wall Street Journal".

En el seu article, el també mitjà financer "Bloomberg" explica que Mas ha aconseguit un "acord amb el seu rival separatista, el líder d'ERC, Oriol Junqueras". "Bloomberg" diu que el pacte preveu "llistes separades, però un full de ruta comú cap a la secessió, cosa que suposa, 'de facto', un referèndum".

Segons la televisió Al-Jazeera, després de les eleccions, i si aconsegueixen una majoria, els independentistes consideren que "podrien declarar unilateralment la independència d'Espanya". "Les eleccions regionals no estaven previstes a Catalunya, que representa una cinquena part de la riquesa d'Espanya, fins al 2016", recorda Al-Jazeera.

L'agència francesa AFP explica també que les eleccions del setembre "se centraran en la qüestió de la independència de Catalunya" i "si els independentistes guanyen" es caminarà cap a la "secessió d'Espanya". Per Reuters, la votació "reviu el profundament divisiu tema sobre si Catalunya ha de ser o no independent". L'agència recorda que fins ara el president espanyol, Mariano Rajoy, ha mantingut una actitud "dura" contra el moviment independentista.

Anar al contingut