Barcelona

La precarietat laboral obliga molts joves amb formació a marxar fora d'Espanya per trobar feines millors

Els joves amb formació universitària marxen fora d'Espanya per trobar condicions laborals més bones i més reconeixement a la seva formació. Així ho reflecteix un informe sobre la precarietat laboral de la UGT. L'estudi revela que l'atur, els sous baixos i el difícil accés a l'habitatge obliguen els joves a buscar condicions de vida millors en altres països europeus.

Actualitzat
Un informe del sindicat UGT de Catalunya ha alertat que la precarietat laboral que viuen els joves a Espanya els està forçant a emigrar a altres països de la Unió Europea. Allà hi troben feines més bones i sous més alts. Segons el sindicat, hi ha "una bossa de joves molt qualificats" que tenen problemes per trobar bons llocs de feina.

Segons l'estudi, l'any 2006, 4 de cada 10 universitaris estaven disposats a marxar fora per trobar feines millors, una xifra que ara és superior. Els sectors més afectats són la recerca científica, la infermeria i l'odontologia.

El sindicat també ha criticat la reforma laboral de Zapatero, que només preveu retocar els contractes en pràctiques. Així doncs, una persona pot arribar als 30 anys enllaçant sis anys de contractes en pràctiques, dos per cada grau universitari que tingui. Aquests convenis en pràctiques representen entre el 60% i el 75% del salari mitjà.

Pel sindicat els altres problemes que fan emigrar els joves espanyols són l'elevat atur i el difícil accés a l'habitatge. Segons l'informe, l'atur juvenil a Catalunya en el segon trimestre del 2010 va ser del 21,9% mentre que a la UE es va quedar en el 9,1%, i entre els joves que sí que van treballar, la meitat ho va fer amb contractes temporals. Pel que fa als salaris, a Espanya el sou mitjà és de 21.500 euros bruts l'any, mentre que a Europa és de 27.000 euros. En alguns països com Alemanya, Holanda o el Regne Unit la xifra arriba als 40.000 euros l'any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut