Barcelona

La postpòlio, el malson que desconeixien els afectats de pòlio

Encara no hi ha cap tractament efectiu per a la segona fase de la malatia

Marta ArrufatActualitzat

Tot i que la poliomielitis ja és una malaltia erradicada a Europa, a Catalunya hi ha unes 7.000 persones afectades perquè la van passar de petits. És una malaltia molt contagiosa causada per un virus que envaeix el sistema nerviós.

En només hores pot causar paràlisi de parts del cos. Normalment deixa una cama més curta i prima, però també pot matar.

Els malalts van passar una infància marcada per multitud d'operacions, moltes innecessàries. Els van quedar parts del cos afectades, la més típica la coixesa, però van lluitar per fer una vida normal.  

El que no sabien és que després de la pòlio podrien tenir la síndrome de la postpòlio. És una segona fase de la malaltia, que patiran el 80% dels afectats i contra la qual, per ara, no hi ha cap tractament efectiu.


La postpòlio es caracteritza per símptomes com que comencen a perdre força, fins i tot de músculs que no sabien que havien estat afectats per la pòlio, i per un cansament i fatiga extrems.


Álvaro Monfort, vicepresident d'Associats Pòlio i Postpòlio de Catalunya, APPCAT, resumeix com se senten:

"Jo avui estic dret, però a la tarda puc estar en una cadira de rodes."

"Nosaltres sempre hem dit que érem els conillets d'Índies d'aquella època, però ara amb la postpòlio tornem a ser els conillets d'aquesta època. No sabem què és i tornem a fer el desconeixement aquest."

De moment no hi ha cap tractament específic que funcioni per reduir aquesta fatiga.

L'Institut Guttmann ha participat en el primer i únic assaig d'un medicament que sembla que dona bons resultats en pacients que encara caminen, com explica Enric Portell, metge especialista en rehabilitació de l'Institut Guttmann.

"No és per recuperar força, sinó per frenar aquest empitjorament, que s'estima que és d'un 4% anual, i també de manera colateral veure si té efectivitat amb el cansament i amb la fatigabilitat."

Els resultats, però, no arribaran fins, com a mínim, dos o tres anys.

Mentrestant, des de l'associació lluiten per millorar les seves condicions mèdiques i socials, però també volen fer campanya perquè no hi hagi cap nen sense vacunar.


La Joana Rodríguez, presidenta d'APPCAT, fa una crida a les famílies:

"Aquest nen o nena, si agafa el virus de la pòlio i no té la vacuna, el que li espera és una vida com la que hem tingut nosaltres."

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut