Alemanya

La possibilitat de legalitzar l'"execució selectiva" de sospitosos de terrorisme provoca un terratrèmol polític a Alemanya

Els socialdemòcrates alemanys amenacen de trencar la coalició de govern amb els cristianodemòcrates d'Angela Merkel arran d'unes controvertides declaracions del titular d'Interior. El ministre Wolfgang Shäuble ha proposat la creació d'un nou marc jurídic susceptible de reforçar la lluita contra el terrorisme i estudiar si és possible arribar, donat el cas, fins a l'"eliminació selectiva" de sospitosos. La proposta ha aixecat les protestes, a banda dels socis de govern de la CDU, d'organitzacions de drets humans i de col·legis d'advocats.

Actualitzat

"Hem d'aclarir si el nostre estat de dret pot afrontar les noves amenaces" de terrorisme, ha dit Wolfgang Shäuble en unes declaracions al setmanari "Der Spiegel", estimant que "els problemes jurídics comprenen fins i tot casos extrems, com l'execució selectiva".

"Imagineu que hi ha algú que sap en quina cova s'amaga Ossama bin Laden. Aleshores -explica Shäuble- es podria llançar un míssil teledirigit per matar-lo" si la Constitució ho permetés. Concretament, el ministre conservador estudia la possibilitat d'introduir "un delicte de complot com als Estats Units" i de "tractar com a combatents i internar les persones que posen el perill" la seguretat nacional.

Aquestes declaracions han estat matisades per un portaveu del govern alemany, considerant-les com una "invitació a la reflexió" però que no tenen res a veure amb la política actual i a curt termini del govern, "el principi rector del qual no és un altre que la Constitució".

Els socialdemòcrates, socis dels conservadors en la gran coalició governamental, junt amb els partits de l'oposició, han rebutjat en bloc el suggeriment de Wolfgang Shäuble i han considerat que propostes com aquestes no es poden fer "en una coalició".

Anar al contingut