El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Ens vam equivocar quan vam dubtar de la utilitat de la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan i per això ara rectifiquem.

Actualitzat
Gràcies a la comissió, ahir al Parlament els cinc membres dels GRAF Barcelona que hi van comparèixer van donar una lliçó a la classe política i als mitjans de comunicació.

"Han provocat un nou incendi polític i mediàtic, que s'ha denominat 'Eleccions 2010', davant del qual els bombers no poden fer res".

Aquest és Ricard Expósito, el coordinador dels GRAF a la zona d'Horta, que després d'haver mantingut un silenci responsable durant molts dies, ahir va dir veritats com temples.

"En filtrar-se les gravacions dels bombers s'han saltat totes les fronteres del respecte i la dignitat".

Aquest document a què fa referència, vostès no l'han sentit en aquesta emissora, però els poso en antecedents. Hi ha hagut un grup de comunicació que no ha tingut cap problema a difondre per internet amb un enllaç, a més a més patrocinat, les gravacions dels GRAF atrapats a l'incendi i sobreposar-lo a les veus de les centraletes de bombers.

Ja teníem les transcripcions de les converses. No hi havia nova informació. Només hi havia agonia i sí, és veritat, algú ho va filtrar, però també algú ho va voler difondre.

Si volem millorar com a societat potser que hi reflexionem una mica i que tots fem autocrítica. No tot s'hi val. No es pot jugar amb els bombers com si fossin clics de Famobil i mirar quants en posem a cada punt que crema. Ells són els professionals i els polítics els han d'emparar posant-se ells al davant, assumint responsabilitats. L'oposició també ha de ser responsable amb les seves crítiques i més després d'haver lidiat amb més d'un incendi quan eren al govern, i els mitjans no ens podem permetre el groguisme ni la manipulació, especialment quan hi ha vides que s'han perdut per sempre.

Com es pot sentir la mare d'un dels bombers morts en sentir el testimoni que algú ha volgut amplificar? I el germà? I els companys? On era la informació rellevant que ho justifiqués?

La informació tècnica la van tornar a aportar els bombers, assenyalant la poca professionalitat dels BRIF, el cos d'agents rurals depenent del ministeri. Van arribar tard -i algun en un estat lamentable- perquè van fer un segon esmorzar, van col·laborar escassament una hora i van marxar sense avisar, utilitzant els mitjans aeris disponibles i sense autorització per fer-ho.

Dilluns compareixeran per explicar-se al Parlament. El foc polític i mediàtic continua cremant, però la humanitat dels bombers va tornar a sortir ahir a escena. Se'ls estan acabant les ganes d'apostar la vida per salvar el paisatge. Veient com els tractem cada cop troben menys motius per fer la feina.

"Si se'ns permetés, moltes vegades hauria optat per evacuar les meves unitats perquè el bosc es crema i després els arbres tornen a créixer, mentre que als cinc bombers que van morir en l'extinció els he perdut per sempre".

Benvinguts a casa vostra.


Anar al contingut